I dalje će naplaćivati ulaz u NP Lovćen

Posjeta NP Lovćen do 20. avgusta povećana za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine

5 komentar(a)
24.08.2012. 15:45h

Ulaz u Nacionalni park (NP) Lovćen naplaćivaće se i dalje, jer je postavljanje kontrolno-naplatnih punktova predviđeno Planom objekata privremenog karaktera na tom području, ocijenjeno je na Upravnog odbora(UO) Nacionalnih parkova Crne Gore. Odbor je danas održao sjednicu na kojoj je razmatrana atktuelna situacija u NP Lovćen gdje mještani Njeguša, Bajica, Majstora i Bjeloša protestuju zbog naplaćivanja ulaza. Iz UO je saopšteno da je posjeta NP Lovćen do 20. avgusta povećana za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Oni ocjenjuju da efikasno riješenje problema nadilazi mogućnosti organa i službi Nacionalnih parkova Crne Gore, i pozivaju resorno Ministarstvo i Vladu na efikasno djelovanje u okviru svojih nadležanosti sa ciljem potpune primjene zakonitosti i obezbjeđenja uobičajenog rada i poslovanja NP Lovćen. „Sigurno je da bi posjećnost turista bila veća da nije prisutan aktuelni problem sa pojedincima-mještanima Njeguša, Bajica, Majstora i Bjeloša, koji ometaju regularnu naplatu ulaza u NP, oštećuju infrastrukturu na naplatnom-info punktu i ujedno upućuju loše poruke potencijalnim posjetiocima“, navodi se u saopštenju.

Cijena smanjena zbog inicijative Ministarstva

Iz UO su kazali da je to Javno preduzeće pretrpjelo štetu jer se zbog 12-dnevne blokade nije moglo naplatiti oko 4.800 ulaznica,“kada su pojedini predstavnici mjesnih zajednica ometali uobičajen rad naplate i kontrole ulaza“ Prema njihovim riječima, cijena ulaznica je tokom sezone smanjena sa tri na dva eura, zbog inicijative Ministarstva turizma.

„Međutim, nakon korekcije cijena, mještani Bjeloša, Majstora, Njeguša i Bajica ili, bolje reći, pojedinci, i dalje ometaju rad državnih službenika, odnosno nadzornika NP, da na ustanovljen način obavljaju svoje dužnosti, blokiraju prolaz automobilima, oštećuju mobilijar oko ulaza i ujedno ne dozvoljavaju neometan ulaz posjetiocima“, kaže se u saopštenju UO. Oni su dodali da su sa mještanima lokalnih mjesnih zajednica više puta razgovarali , ali da to, kako su naveli, nije dalo rezultata. „Predstavnici mjesnih zajednica nijesu prihvatili činjenicu da je naplata ulaska u Park zakonska kategorija i insistiraju na zahtjevu da se uklone kontrolno-naplatni punktovi, što predstavnici Nacionalnih parkova ne mogu prihvatiti“, navodi se u saopštenju. Iz UO su kazali da je postavljanje naplatno-kontrolnih punktova, na regionalnom putu, već više godina predviđeno Planom objekata privremenog karaktera na području NP Lovćen koje je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Iz UO su kazali da je postavljanje naplatno-kontrolnih punktova, na regionalnom putu, već više godina predviđeno Planom objekata privremenog karaktera
Time je,kako su dodali, postavljanje punktova i formalno legalizovano i ima za cilj naplatu naknada, kao zakonske kategorije, za ulazak u nacionalni park, u svhe upoznavanja posjetilaca sa prirodnim i ambijentalnim vrijednostima Parka, kao i kontrolu korišćenja dobara NP u svrhu njihove zaštite. UO Nacionalnih parkova je podsjetio da je podnijelo krivične prijave protiv pojedinih mještana zbog uništavanja državne imovine na kontrolno-naplatnom punktu, ugrožavanja sigurnosti, sprečavanja službenog lica u vršenju službene dužnosti. Podnesene su, kako se dodaje, i prijave nadležnim inspekcijskim organima zbog devastiranja jedne od najznačajnijih prirodnih vrijednosti Parka, zone oko Jezera, ispod Jezerskog vrha, koja ima strogi režim zaštite.

Sa protesta mještana

„Upravni odbor podržava stav rukovodstva Javnog preduzeća na planu primjene zakonitosti i kvalitetu zaštite prostora Nacionalnih parkova Crne Gore, a, prije svega, oštro osuđuje loše postupke pojedinih predstavnika lokalnih mjesnih zajednica, prema zaposlenima, imovini i ukupnoj vrijednosti NP Lovćen“, kaže se u saopštenju. U UO Parkova smatraju da se šteta, neprijatnih uslova za rad zaposlenih u NP Lovćen, oglefa u u lošoj slici koja se upućuje javnosti i lošoj komunikaciji sa mještanima.