Svi žele biti na Instagramu: 100 miliona korisnika za samo dvije godine

Facebook je 100 miliona korisnika imao tek nakon četiri godine, a Twtteru je trebalo čak pet

2 komentar(a)
20.08.2012. 17:07h

Najpoznatije svjetske kompanije, poput Starbacksa, Nikea, Guccija, Audija i McDonald’sa, nadmeću se posljednjih dana oko toga koja će prva sakupiti milion pratitelja, odnosno "followera" na najbrže rastućoj društvenoj mreži, Instagramu.

Razlog tome su uočeni ogromni marketinški potencijali koji se kriju iza ekspanzivno rastućeg broja korisnika Instagrama - za koju sedmicu očekuje se da će ih biti 100 miliona.

Ako se ima u vidu da je pokrenut relativno skoro, u oktobru, 2010, Instagram je dosad najbrže rastući internet servis. Društvenoj mreži Facebook je trebalo četiri godine da dostigne brojku od 100 miliona korisnika, a Twtteru čak pet.

Instagram je zasad dostupan isključivo preko mobilnih uređaja koje pokreću iOS (iPad, iPhone i iPod) i Android OS, pa se očekuje da će, kada jednom postane dostupan i preko drugih platformi, nove korisnike grabiti još agresivnije, piše Jutarnji.hr.

To i jeste razlog što velike kompanije sve više žele da budu prisutne na Instagramu - kao što je to bio slučaj sa Facebookom i Twitterom, svjesni su da će najbolje iskoristiti potencijal nove društvene mreže ako budu među prvima koje će početi da sakupljaju “followere”.

Facebook kupuje Instagram, korisnici ljuti i brišu aplikaciju >>>

Želite da spavate na Instagram fotografijama? >>>

Šta dobijete kad spojite dva servisa kao što su Pinterest i Instagram? >>>

Najdalje je, tako, stigao MTV koji ih ima preko 820.000, slijedi ga Starbucks sa 760.000 te Burberry koji ima blizu pola miliona pratilaca na Instagramu.

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Simply Measured, čak 40 od sto najvrijednijih svjetskih tržišnih imena već je prisutno na Instagramu, a koliko je i kanal društvenih mreža bitan za oglašavanje svjedoči činjenica da je od tih stotinu brendova njih čak 98 prisutno na Facebooku te 94 na Twitteru. Kako su, međutim, Facebook i Twitter svoje vrhunce već proživjeli i nadišli, i kako vrhunac za Instagram tek dolazi, počeo se dešavati pravi egzodus marketinških aktivnosti s Facebooka i Twittera prema Instagramu.

Tako se na eBayu već nudi prodaja instagram “followera”, pojavljuju se knjige o strategijama zarade preko Instagrama, a širom svijeta se organizuju izložbe fotografija obrađenih u Instagramu.

Uz to, na internetu cvjeta biznis onih koji su osmislili različite servise bazirane na Instagramu: slanje papirnih razglednica na kojima su slike sa Instagrama, izrada jastuka, šoljica, majica... sa fotografijama sa Instargama...