Ni puta, ni lifta iako je i Vlada garantovala za kvalitet

Tvrde da je najgore zimi, kada je ulica praktično poplavljena

211 pregleda20 komentar(a)
Zgrada Lipa, Zabjelo, Foto: Luka Zeković
17.08.2012. 20:27h

Građani u Ulici Blažene Ozane do svojih domova dolaze uskim neosvijetljenim drumom, punim rupa, lift u zgradi ne radi, a nije riješeno ni pitanje kanalizacije.

Predsjednica Skupštine stanara ulaza osam i devet Kristina Mihailović kazala je da nemaju prilazni put, niti će ga imati u dogledno vrijeme, iako je zgrada lijepe spoljašnosti, na Zabjelu, useljena prije tri godine.

“Tako nam je objašnjeno iz Agencije za izgradnju. Izvođač radova je platio sve komunalije davno, i oni to i ne spore, ali se pravdaju navodnom eksproprijacijom koju ni počinjali nijesu. Do skoro je objašnjenje bilo da nemaju ni elaborat o gradnji prilaza, a sad kazu da su ga uradili, i da je sada sve na Upravi za imovinu koja treba da sprovede eksproprijaciju”, kazala je Mihailović “Vijesti”.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice protekla dva nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Vlasnici zemlje ne znaju kako napreduje elaborat i kada će biti izvršena eksproprijacija.

“Ne vidimo kako mi stanari možemo da riješimo problem”, rekao je upravnik ulaza osam i devet Jugoslav Palibrk.

Kako je useljena zgrada?

Tvrde da je najgore zimi, kada je ulica praktično poplavljena.

Palibrk je rekao da je većina stanara kupila stanove u okviru projekta “1000+”, koji je dijelom finansirala Vlada, a ostatak Savjet Evrope.

On smatra da je nejasno kako je zgrada uopšte mogla da bude useljena, s obzirom na to da nema prilazni put, riješene komunalije i rasvjetu.

S obzirom na to da nemaju put, nemaju ni javnu rasvjetu, a početkom juna ostali su i bez privremene koju je postavio investitor

“Kad smo već ušli u taj projekat za koji smo imali garancije Vlade, očekivali smo sigurnost, a na kraju smo dobili poluprojekat i mučimo se da sastavimo kraj sa krajem. Ne znam čija je greška u pitanju, izvođača, opštine ili kontrolnih službi”, kazao je Palibrk.

S obzirom na to da nemaju put, nemaju ni javnu rasvjetu, a početkom juna ostali su i bez privremene koju je postavio investitor.

Kažu da je rasvjetu isključio EPCG jer investitor nije plaćao račune.

“Zgrada je sada u totalnom mraku, a uspijevamo da dođemo do nje kroz besprizornu, usku ulicu, punu rupa, koju bar malo osvjetljavaju reflektori Centra '1. jun'”, objasnila je Mihailović.

Od kada je zgrada useljena, lift je radio samo nekoliko dana. Stanari kažu da ga je isključila firma koja ga je i ugradila, takođe zbog duga koji potražuju od investitora.

“Taj dug je prilično veliki i prosto ne znamo šta da radimo i kako da konačno dobijemo liftove koji su za neke od nas bili presudni u kupovini stana, pošto nam je objašnjeno da će proraditi. Poslali smo zahtjev 'Lipi' da pitamo kada će proraditi liftovi i koja firma je vršila ugradnju, ali čak ni to nisu htjeli da nam kažu”, tvrdi Mihailović.

Presudu bi dobili, ali ne bi pare

Zbog duga “Lipe” koja je u stečaju, građani iz 160 stanova praktično od useljenja ne mogu da koriste liftove, iako su, tvrde, sve uredno platili.

Razmišljaju da tuže odgovorne u “Lipi”.

Pravnica Aleksandra Vukoslavčević smatra da bi presuda sigurno bila u njihovu korist, ali bi “problem nastao kod izvršenja”.

“Dug ove firme..., na dan 31. jul 2012. godine, iznosi 4.906.006,64 eura, a račun se nalazi u blokadi 965 dana”, pojasnila je Vukoslavčević.