U požaru u Nikšiću izgorjela baraka u kojoj su živjele tri porodice

Uzrok požara utvrdiće istraga mada Romi misle da su u pitanju instalacije i dotrajali dalekovodi

6 komentar(a)
17.08.2012. 06:48h

U požaru, u nikšićkom naselju "Budo Tomović" izgorjela je baraka u kojoj su živjele tri romske porodice sa 13 članova.

Uzrok požara, koji se dogodio 16. avgusta oko 20 časova, utvrdiće istraga mada Romi misle da su u pitanju instalacije i dotrajali dalekovodi.

"Bio sam do prodavnice da kupim cigare i vidio sam da iz sinove barake izbija plamen. Ništa nijesmo mogli da uradimo. Ništa. Sve nam je izgorjelo – dokumenti, stvari koje smo imali", kazao je Muhamed Itaj koji još uvijek nije mogao da vjeruje šta se dogodilo.

Barake su bile povezane sa tri ulaza. U jednom dijelu barake je živio on sa četvoro djece, u drugom njegov sin Iljaz sa ženom i petoro djece a u trećoj sin Redžo. Porodica Itaj se 1999. doselila sa Kosova i niko od njih nije zaposlen.

"Bila sam u kući, stavljala djeci večeru kada sam vidjela da đeveru gori baraka. Počeo je dim da ulazi u kuću i nekako sam uspjela da spasim četvoro djece ali najmlađe od dima nisam vidjela. Njega je spasio komšija", kazala je Mira Itaj dok su pored nje stajala djeca, gola i bosa, jer im je, kaže, sva odjeća izgorjela.

Najmlađe dijete ima sedam mjeseci a najstarije sedam godina. Njihova komšinica Jelena Šalja kazala je da vatra zamalo nije zahvatila i njenu baraku.

"Bila sam unutra kada je komšijama počela da gori kuća. Zamalo i naša da nije izgorjela. Mali mi je bolestan od komišiona i malo prije mi je kazao da je srce počelo da ga peče. Sada je i naša baraka puna vode ali bolje u vodi nego u vatri“, kazala je Šalja.

Ispred izgorjele barake okupili su se Romi koji žive u naselju "Budo Tomović“ protestujući što, kako rekoše, niko ne vodi računa o njima.

"Sjete nas se kad nam izgore barake a nikoga nema kada nemamo šta da jedemo, kada idemo od kontejnera do kontejnera, kada prosimo. Tada okreću glavu od nas", iznervirano su komentarisali okupljeni Romi.

Sinoć su porodice Itaj smještaj našle kod košija i rođaka a danas će pokušati da im preko Crvenog krsta obezbjede prostor gdje će moći da ostanu dok ne dobiju krov nad glavom..

"Pomoći ćemo im preko Crvenog krsta i otvorićemo žiro račun da im se pomogne jer ovi ljudi nigdje ne rade i u teškom su položaju. Ovo je teška sirotinja i treba da im se pomogne“, kazao je Tahir Hajruši predsjednik "Roma Buda Tomović" i zahvalio se vatrogascima i policiji na brzoj intervenciji.

Predsjednik MZ Humci Goran Tomašević kazao je da će se danas obratiti nadležnim organima od kojih očekuje pomoć.

Galerija