I Fič smanjio Sloveniji kreditni rejting

Ukoliko ne osigura finansijska sredstva za banke i finansiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti dalje snižavanje rejtinga, upozorava Fič

0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Pinterest
09.08.2012. 09:49h

Bonitetna agencija Fič snizila je kreditni rejting Slovenije sa A na A-, sa negativnim srednjoročnim izgledima, nakon što su joj prethodnih dana ocjenu snizili Mudis i Standard end Purs.

Prema novoj ocjeni Fiča, koji je Sloveniji kreditni rejting posljednji put smanjio u januaru ove godine, ta zemlja je sada prema kreditnom riziku za investitore svrstana u grupu u kojoj su još Italija, Poljska i Malezija.

Fič je u saopštenju naveo da se Slovenija i dalje suočava sa nedostatkom vjerodostojnog plana za dokapitalizaciju bankarskog sistema i da pogoršana pozicija na tržištu kapitala slovenačkoj Vladi može onemogućiti nastojanje da dokapitalizuje banke i premosti fiskalni deficit, prenosi Business.

Prema ocjeni Fiča, slovenačka Vlada će ove i sljedeće godine banke morati da dokapitalizuje sa 2,8 milijardi EUR, zbog čega bi se udio državnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) mogao povećati sa 47,6 odsto koliko je iznosio u prošloj godini na oko 63 odsto u 2014.

Ukoliko ne osigura finansijska sredstva za banke i finansiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti dalje snižavanje rejtinga, upozorava Fič.

Snižavanje rejtinga nije iznenađenje

Tajnikar je kazao da bi čak i u slučaju teže krize Sloveniji od EU trebala mnogo manja pomoć u odnosu na Španiju i Italiju
Slovenački mediji navode mišljenja nekih istaknutih ekonomista da srozavanje kreditnog rejtinga Slovenije nije iznenađenje nego usklađivanje sa već postojećim rastom kamata na slovenačke obveznice koje je zabilježilo finansijsko tržište. Drugi ipak smatraju da te ocjene nijesu primjerene stvarnoj situaciji slovenačke ekonomije i relativno malom budžetskom deficitu i državnom dugu u odnosu ne neke druge države eurozone i Evropske unije.

Nekadašnji ministar ekonomija i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, Maks Tajnikar rekao je da bonitetne agencije u svojim ocjenama koriste strožije kriterijume za male države i njihove ekonomije nego za neke velike države koje su u većim teškoćama, poput Španije i Italije.

Tajnikar je kazao da bi čak i u slučaju teže krize Sloveniji od EU trebala mnogo manja pomoć u odnosu na Španiju i Italiju.

Njemački dnevni list Zidojče cajtung objavio je u srijedu opširni članak o Sloveniji, u kojem upozorava na krizu što je pogodila ovu mladu članicu EU, uz tvrdnju da je raniji optimizam u razvoju zemlje u međuvremenu ustupio mjesto pesimizmu izazvanog lošim ekonomskim rezultatima.

Slovenija je izgledala poput "produžetka Austrije", piše list, ali je u međuvremenu počela ličiti na Italiju.

I politička situacija nestabilna

Nakon dobrih ekonomskih pokazatelja u vrijeme pristupa Sloveniju EU 2004, Slovenija muku muči s krizom i lošim trendom, a Vlada je prinuđena da štedi na sve strane.

Zidojče cajtung navodi da ni slovenačka politika nije potpuno stabilna i podsjeća na neuspjeh u prvom pokušaju formiranja vlade nakon izbora u decembru, kao i na sudski postupak što se vodi protiv predsjednika slovenačke Vlade Janeza Janše zbog korupcije.

"Turizam je jedina uspješna ekonomska grana", piše list, uz tvrdnju da Slovenci u svojoj zemlji ne mogu više sebi priuštiti ono što mogu ponuditi gostima.