Italijan Mario Gorgoni uplatio 2.000 eura bolnici u Dobroti

On je to uradio nakon objelodanjivanja informacija o stanju u toj ustanovi, koja, u krajnjem, predstavlja jedini dom za gotovo 260 pacijenata

90 pregleda0 komentar(a)
08.08.2012. 19:22h

Italijanski državljanin Mario Gorgoni donirao je nedavno 2.000 eura specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti.

On je to uradio nakon objelodanjivanja informacija o stanju u toj ustanovi, koja, u krajnjem, predstavlja jedini dom za gotovo 260 pacijenata.

Informaciju o rijetkom altruističkom činu Gorgonija, koji ne živi u Crnoj Gori, potvrdio je “Vijestima” izvršni direktor HTP “Primorje” Predrag Jelušić, u čijem Odboru direktora sjedi Gorgoni.

Jelušić je kazao kako se Gorgoni svoje naknade odrekao još prije godinu, kao i to da je dao nalog da se tim novcem pomažu crnogorske ustanove, koje se bave humanitarnim radom: “Donirao je novac i Dječijem domu u Bijeloj, Domu za gluvonijemu djecu u Kotoru i Centru za djecu sa posebnim potrebama u Tivtu”.

“Njemu (Gorgoniju) nije važno da se to objavi, on nije želio da prilikom uplate donacija obavještava medije.

“Donirao je novac i Dječijem domu u Bijeloj, Domu za gluvonijemu djecu u Kotoru i Centru za djecu sa posebnim potrebama u Tivtu. Njemu nije važno da se to objavi, on nije želio da prilikom uplate donacija obavještava medije. Htio je samo da učini dobro djelo”, kazao je Jelušić

Htio je samo da učini dobro djelo”, kazao je Jelušić, i dodao kako je riječ bila o “ličnom činu i reakciji na medijske napise o bolnici u Dobroti”.

“Vijesti” su ranije pisale o tome da jedina specijalizovana bolnica za najteže duševne poremećaje nema agregat niti klima uređaje, kao i da pojedini paviljoni ne zadovoljavaju potrebne standarde. Te ocjene identične su onima koje su donijeli članovi monitoring tima NVO Akcija za ljudska prava, Sigurna ženska kuća, Ekvista i Centar za građansko obrazovanje.

“Renovirati sve objekte... obezbijediti novac za renoviranje odjeljenja za bolesti zavisnosti, povećati smještajni kapacitet odjeljenja... Opremiti posebne prostorije u okviru paviljona da bi se posjete odvijale nesmetano i u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika... obezbijediti agregat za struju...”, piše, između ostalog, u Izvještaju četiri NVO.

Međutim, iz Ministarstva zdravlja za protekla dva mjeseca stiglo je više dopisa na adresu “Vijesti”, a samo jedno obećanje da će bolnica u Dobroti dobiti agregat do kraja ove godine, dok za klima uređaje, adaptaciju paviljona, izmještanje sudskog odjeljenja – nema para.

Nekoliko puta pitani kada misle da će obezbijediti novac, te koja im je strategija u rješavanju problema sa kojima se suočava menadžment bolnice, kao i zbog čega nijesu ispoštovali preporuke ombudsmana Šućka Bakovića, iz PR službe Ministarstva zdravlja odgovoreno je jednom rečenicom: “Ministarstvo zdravlja je realizovalo veći dio preporuka CPT-a iz nadležnosti ovog resora, jedan dio je u toku realizacija, a takođe aktivno participiramo u multisektorskim aktivnostima u cilju poboljšanja i uslova rada u Specijalnoj bolnici u Dobroti”.

Upitani da li su greškom poslali nekom drugom mediju odgovore na pitanja “Vijesti”, jer njihov sadržaj ne odgovara traženom, iz PS službe su objasnili da imaju da kažu samo to i ništa više, te da odgovora na pitanja kada će klimatizovati bolesničke sobe, adaptirati paviljone i suštinski oplemiti bolnicu – nema.

Ombudsman se u svom izvještaju iz marta 2010. godine nije bavio uslovima u bolnici već platama i stimulansima zaposlenih, eventualnim izmještanjem sudskog odjeljenja...

“Vijesti” su ranije pisale o tome da jedina specijalizovana bolnica za najteže duševne poremećaje nema agregat niti klima uređaje, kao i da pojedini paviljoni ne zadovoljavaju standarde.

Galerija

Bolnica Dobrota FOTO: Boris Pejović