Još jedna izborna obmana?

Zaposleni u SMŠ „Danilo Kiš” pozvali direktora „Solidarnog” Zorana Stanišića da u roku od 24 časa objasni kada će početi izgradnja stambene zgrade

103 pregleda7 komentar(a)
zgrada Solidarnosti Budva, Foto: Vuk Lajović
08.08.2012. 14:18h

Budvanski prosvjetari, zaposleni u Srednjoj mješovitoj školi „Danilo Kiš“, uputili su “posljednje upozorenje direktoru stambene zadruge ’Solidarno’ Zoranu Stanišiću da u roku od 24 časa objasni javnosti kada će započeti sa izgradnjom stambene zgrade namijenjene zaposlenima u školskim i predškolskim ustanovama i time se, napokon, prekine trogodišnje obmanjivanje”.

Ogorčeni što mjesec i po od kada je Opština dala građevinsku dozvolu za izgradnju dvije od tri lamele sa 105 stanova „Slidarno“ nije raspisalo tender za izbor izvođača, prosvjetari su zaprijetili da će, ukoliko se bude oglušilo o njihov poziv, zatražiti raskid ugovora i sami pronaći investitora.

Agonija koja traje punih 16 godina, od kada prosvjetni radnici pokušavaju, i pored obezbijeđenog placa, da izgrade zgradu i riješe problem velikog broja podstanara, po svemu sudeći biće nastavljena, jer obećani početak izgradnje zgrade, 15. septembra, zakonski neće moći biti ispoštovan. Ostalo je svega mjesec i po dana, što je malo da bi se sproveo administrativni postupak oko raspisivanja tendera.

Priča o stanovima za prosvjetare uglavnom je glavna predizborna priča uoči svih lokalnih izbora u proteklih deceniju i po
Stanišić, ipak, tvrdi da sve ide planiranom dinamikom, te da se tender priprema.

Opština, koja je dodijelila plac u naselju Dubovica, oslobodila ga plaćanja komunalija i finanisrala izradu projekta, zajedno je sa prosvjetnim institucijama i zadrugom „Solidarno“ zaključila ugovor još 14. aprila 2010. za izgradnju tri lamele sa 148 stanova. Od tada su sindikalci iz SMŠ „Danilo Kiš“ u nekoliko navrata organizovali proteste, pozivali da se ispoštuje ugovor, ali do danas plac u Dubovici je utrina.

Pored raskida ugovora, prosvjetari će tražiti i odgovornost onoga koji im je, kako su naveli, sve ove godine prodavao maglu. I ministar prosvjete Slavoljub Stijepović je najavio da će u proljeće 2011. početi izgradnja zgrade i mašine ući na plac, ali to se nije obistinilo.

Priča o stanovima za prosvjetare uglavnom je glavna predizborna priča uoči svih lokalnih izbora u proteklih deceniju i po.

"Ja radim svoj posao i ni na kakve pritiske neću da podliježem. Mislite li da je lako pripremiti tender za projekat vrijedan deset miliona“, kazao je Stanišić
"Poručujemo svim političkim partijama da im ne pada na pamet da pomenu našu zgradu u predizbornim kampanjama, jer smo se naslušali obećanja u prethodnih 16 godina. Jedino što mogu politički profitirati na našoj muci je dodatna količina bijesa i ogorčenosti. Mi hoćemo rješavanje našeg pitanja“, kazao je predsjednik sindikata SMŠ „Danilo Kiš“ Krstvo Vuković.

Navodeći da slučaj u Podgorici, “gdje je zgrada za prosvjetare završena, a ne mogu da se usele upravo zbog neracionalnog, megalomanskog i pravno sumnjivog poslovanja Stambene zadruge, Vuković je kazao da ono što su još tvrdili u februaru ostaje - da zgrada u Budvi neće početi da se gradi u septembru, iako su to svi obećali”.

"Tvrdimo da neće početi izgradnja, jer do danas nijesmo dobili odgovore koje smo tražili. Rješenje je da se više ne zamlaćujemo zadrugom i da nastavimo sami. Ako direktor Stanišić može da demantuje, neka nam kaže koje je rješenje. Mi ga zovemo godinu i po dana da nam kaže i - ništa. Neka nam da garancije, kada i sa kojim novcem će započeti izgradnju“, kazao je Vuković.

On je rekao da mu “nije jasno zbog čega zadruga već mjesec i po ne raspisuje tender za izvođača”. Najbolji primjer, dodao je, nedomaćinskog poslovanja i totalno promašenih i nerealnih očekivanja je „slučaj Podgorica”.

"Tamo zadruga ’visi’ za 1,2 miliona eura, što je znatno više nego što su njeni idealni godišnji prihodi od članarina zadrugara i pomoći Vlade. Stambena zadruga od članarina godišnje prihoduje oko 600 hiljada, a od Vlade 350 hiljada eura. Zgrada je gotova, a kao da nije, jer zadruga nema nijedan valjan dokument u kupoprodajnom smislu. Taj iznos koji duguje zadruga je enormno veći od onoga što trenutno ima na svom računu“, istakao je Vuković i zaključio da “sve to opravdava njihovu sumnju da od projekta u Budvi neće biti ništa”.

Stanišić je kazao da je svakodnevno u komunikaciji sa koordinacionim tijelom iz Budve, te da se tender za izvođača radova priprema i uskoro će biti raspisan.

"Ja radim svoj posao i ni na kakve pritiske neću da podliježem. Mislite li da je lako pripremiti tender za projekat vrijedan deset miliona“, kazao je Stanišić „Vijestima“.

Kupci ne mogu biti stopostotni vlasnici stana

Vuković je kazao da ne postoje uslovi da članovi sindikata kupe stanove po beneficiranim uslovima, jer ne mogu postati stopostotni vlasnici stana. On je pojasnio da su stvarni vlasnici stana banke.

"Investitor koji je napravio zgradu prenese vlasništvo nad objektom zadruzi, iako nije isplaćen za obavljene radove. Tako dobijene stanove zadruga daje poslovnim bankama u zalog da bi dobila novac da podmiri izvođača. Na taj način zadruga dobija kredit na 20 godina sa kamatom od jedan odsto, kojim podmiruje 60 odsto vrijednosti stambene jedinice. Ostatak od 40 odsto su dužni da obezbijede kupci. Znači, kupci su ostavljeni da vjeruju da će za tih 20 godina zadruga vraćati kredit, jer upravo sve to vrijeme oni nijesu pravi vlasnici stana, već banka, kojoj su svi stanovi dati u zalog. Međutim, u ovom totalnom kolapsu jedno su želje zadruge, a drugo je stvarnost. Banke neće finansirati pravne subjekte, što je i zadruga, na period duži od pet godina, i to po mnogo većoj kamati. Takođe, banke neće na istu hipoteku davati dupli kredit. Odnosno, prvo stanove zalaže zadruga da bi uzela kredit, a onda bi prosvjetari na istu tu hipoteku da upišu i svoju i traže kredit da izmire svojih 40 odsto vrijednosti stana", kazao je Vuković.