Njemačka pomaže Koniku

Njemačka Ambasada u Podgorici obezbijedila je hranu za porodice pogođene nedavnim požarom, koji je uništio Kamp 1 na Koniku, kada je bez krova ostalo oko 800 izbjeglica sa Kosova

109 pregleda4 komentar(a)
02.08.2012. 16:09h

Ambasador Njemačke Pius Fišer posjetio je Kamp 1, a nakon zvaničnog dijela razgovarao je i sa izbjeglicama sa Kosova.

"Razumijem ljude koji su ostali bez krova nad glavom jer sam svojevremeno i lično bio evakuisan iz svoje kuće zbog požara. Čim smo čuli šta se ovim ljudima desilo, odmah smo reagovali i počeli da prikupljamo sredstva za pomoć. Pošto smo i ranije imali odličnu saradnju sa HELP-om od njih smo zatražili pomoć u realizaciji ovog projekta", kazao je novinarima Fišer.

Donacija- 700 tolpih obroka dnevno

Zahvaljujući donaciji Ambasade Njemačke u Kampu 1 svakodnevno će biti djeljeno oko 700 toplih obroka dnevno.

"Ovo je privremeno rješenje i sigurno da treba tražiti način da se obezbjedi smještaj u objektima od čvrstog materijala", dodao je Fišer.

On nije želio ni da komentariše način rješavanja statusa izbjeglica u Crnoj Gori i treba li u pronalaženju tog rješenja da pomogne UNHCR.

"Bolja adresa za ovo pitanje je Operativni tim. Vlada Slovačke je obezbijedila kontejnere za privremeni smještaj ugroženih porodica, ali to svakako ne može biti trajno rješenje", odgovorio je Fišer.

Iako je prošlo 10 dana od požara na Koniku još uvijek nije stigla konkretna reakcija Vlade Kosova, a mnogi su izrazili želju za odlazak u Njemačku ili neku drugu zemlju Evropske unije.

"Iako su ti ljudi sa Kosova, problem je ovdje i treba sarađivati sa Vladom Kosova kako bi se pribavila neophodna dokumentacija i obezbijedio povratak na Kosovo onima koji to žele, a ostalima omogućiti integraciju u crnogorsko društvo. S druge strane integracija u Njemačko društvo bila bi mnogo složenija. Uostalom Njemačka nije imigraciona zemlja", završio je Fišer.

Problem je i struja

Predsjednik Crvenog krsta Crne Gore Vojislav Mijušković zajedno sa ambasadorom Njemačke Fišerom posjetio je juče izbjeglički Kamp 1.

"Gospodine Fišer hvala vam na posjeti jer kada ste u nevolji najvažnije je da se ne osjećate da ste samo. I ovogm puta su sa nama prijatelji iz Njemačke i zato je vaša podrška vrijednija od same finansijske vrijednosti vaše donacije, rekao je Mijušković.

Šef Operativnog tima Željko Šofranac je rekao da je prioritet nabavka kontejnera i prikupljanje neophodne lične dokumentacije izbjeglica.

Problem nakon požara je i što u preostalih devet baraka nema struje.

"Veoma je važno što je izbjeglicama obezbjeđen po jedan topli obrok dnevno. Sada treba raditi na što bržem obezbjeđivanju kontejnera za izbjeglice i raditi na pribavljanju ličnih dokumenata koji su nestali u požaru. Potrebno je obezbijediti sredstva za priključenje ovih baraka na elektro mrežu. Treba pronaći investitora i izvođača radova, ali za sada nema zainteresovanih za ovaj posao, kazao je Šofranac.

Ne sviđa im se hrana

Iako su proteklih dana tražili da im se obezbijedi topli obrok izbjeglice u šatorskom naselju na Koniku sada nijesu zadovoljni ni donacijom Ambasade Njemačke.

"Nijesmo zadovoljni, jer hrane nema dovoljno. To što dobijemo na ovoj vrućini se brzo pokvari. Isto tako mnogi od nas imamo bolesnu djecu, koja ovo ne smiju da jedu. Juče smo dobili kupus koji je imao više vode nego kupusa", žalila se Servija Isenaj.