Zategnuti odnosi Kine i SAD

Peking je ljutito danas reagovao na nove sankcije koje su Sjedinjene Države uvele jednoj kineskoj banci zbog transakcija sa Iranom, zatraživši od Vašingtona da ih opozove

75 pregleda5 komentar(a)
SAD Kina, Foto: Reuters
01.08.2012. 14:58h

Kinesko ministarstvo spoljnjih poslova je zatražilo od SAD da ukine sankcije banci "Kunlun" i da prekine sa "nanošenjem štete kineskim interesima i kinesko-američkim odnosima".

Američki predsjednik Barak Obama je u utorak uveo nove ekonomske sankcije iranskom izvozu nafte i jednoj kineskoj i jednoj iračkoj banci za koje smatraju da posluju s Teheranom.

Obama je rekao da nove mjere naglašavaju riješenost SAD da prisile Teheran da "ispuni međunarodne obaveze" u pogledu pregovora o nuklearnom programu, navodi se u saopštenju Bijele kuće koje je prenio AFP.

Američki predsjednik je optužio banku "Kunlun" i "Elaf islamik" banku u Iraku da su organizovale transakcije prebacivanja miliona dolara sa iranskom bankom koja je već pod sankcijama zbog navodnih veza sa poslovima nuklearnog programa Teherana.

U kratkom saopštenju kinesko ministarstvo inostranih poslova je izrazilo "snažno nezadovoljstvo i čvrsto protivljenje" američkom koraku i reklo da će uložiti zvanični protest. "Kina ima regularne odnose sa Iranom u pogledu energije i trgovine koji nemaju veze sa iranskim nuklearnim planovima", navodi se u saopštenju.