Orban: Briselu važnije svinje i guske od nezaposlenih

Konzervativni Orban predvodi koaliciju koja traži međunarodni zajam kako bi smanjila svoje visoke troškove zaduživanja

3 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
28.07.2012. 23:28h

Zvaničnici Evropske unije troše vrijeme na igračke za svinje i raspoloženje gusaka dok stotine hiljada građana gubi radna mjesta a jedinstvena valuta propada, ocijenio je mađarski premijer Viktor Orban u napadu na institucije EU.

Orban, koji je često u sporu sa Briselom oko pitanja kao što je nezavisnost mađarske centralne banke i pravosuđa, smatra da institucije 27-člane Unije blokiraju sposobnost zaduženih država da riješe sopstvene probleme, prenijela je agencija Rojters.

Obraćajući se studentima na godišnjem okupljanju u rumunskom gradu Bejle Tušnad, Orban je istakao da se zapadna Evropa nalazi u začaranom krugu zbog loših institucija i nedostatka odgovornosti.

"Brisel troši dragocjene dane i nedjelje utvrđujući veličinu kaveza za živinu. Oni propisuju sa čime bi svinje trebalo da se igraju, a i raspoloženje gusaka je bitan evropski problem", izjavio je Orban u gotovo jednosatnom govoru koji je emitovala mađarska privatna televizija HirTV.

"Nema smisla da se kopira zapadna Evropa već moramo uspostaviti sopstveni ekonomski sistem i na taj način ćemo napraviti ogroman korak u pravcu uspjeha"
"U međuvremenu, stotine hiljada gube radna mjesta, naša valuta propada i sve teže sastavljamo kraj s krajem", dodao je premijer, pozivajući na reformu evropskog institucionalnog okvira.

Mađarska, najzaduženija centralnoevropska država, nije članica eurozone. Konzervativni Orban predvodi koaliciju koja traži međunarodni zajam kako bi smanjila svoje visoke troškove zaduživanja.

Orban je zabrinuo investitore i EU neobičnim odlukama u protekle dvije godine, poput miješanja u rad centralne banke, koju je Evropska centralna banka (ECB) kritikovala zbog narušavanja nezavisnosti Mađarske nacionalne banke.

Nakon osmomjesečnog spora sa Međunarodnim monetarnim fondom i EU oko suverenosti mađarske centralne banke, Orbanova vlada je ranije ove sedmice okončala prvu rundu pregovora sa kreditorima o finansijskoj podršci.

Analitičari očekuju da će se pregovori o zajmu, koji će vjerovatno biti nastavljeni u septembru, teško odvijati zbog nevoljnosti vlade da odustane od svojevoljnog vođenja ekonomske politike.

"Nema smisla da se kopira zapadna Evropa već, u duhu slobode, moramo uspostaviti sopstveni ekonomski sistem i na taj način ćemo napraviti ogroman korak u pravcu uspjeha", rekao je Orban.

"Međutim, ne smijemo se odreći zapadne Evrope. Veslamo u istom brodu".

Podrška Orbanovom Fidesu i Hrišćansko demokratskoj partiji uoči otvaranja pregovora o zajmu je, prema nedavnim istraživanjima javnog mnjenja, bila najniža u posljednjih 12 godina.