Incko: Republika Srpska nije država

"Besmisleno je i bespredmetno da politički lideri dalje osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH koji su tako jasno definisani sporazumom iz Dejtona"

52 pregleda93 komentar(a)
27.07.2012. 18:28h

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko je naglasio da Republika Srpska (RS) nije država i da su izjave predsjednika RS Milorada Dodika činjenično netačne i destabilizujuće.

Incko je reagovao na intervju Dodika Euroblicu, u kojem je on izjavio da je "Republika Srpska država i da je BiH okov za RS", navedeno je u saopštenju visokog predstavnika.

Dodik je, kako se navodi, u intervjuu, ponovo iznio niz prijetećih stavova, naglasivši da na "Balkanu postoje dvije srpske države i da je, pored Srbije, RS sigurno jedna od njih".

"Postoji samo jedna država na teritoriji BiH, a to je upravo BiH", naveo je Incko.

Ustav BiH je apsolutno jasan u tom pogledu, predočio je on, a ta činjenica je navedena u preambuli i u prvom stavu prvog člana Ustava.

Prema njegovim riječima, Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav "suverenitet" entiteta, a entitetske nadležnosti ni na koji način nisu izraz državnosti.

"Pored toga, Dejtonski mirovni sporazum ne sadrži nijednu odredbu po kojoj bi RS mogla da bude država u budućnosti. BiH nije državna zajednica, niti je unija država. BiH je jedinstvena, suverena država čija je sadašnja unutrašnja struktura utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom", ukazao je Incko.

Takve problematične izjave, dodao je on, stavljaju pod znak pitanja opredijeljenost visokih zvaničnika RS da poštuju ustavni poredak BiH, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a time i Mirovni sporazum.

"Besmisleno je i bespredmetno da politički lideri dalje osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH koji su tako jasno definisani sporazumom iz Dejtona", ocijenio je visoki predstavnik.

"Umjesto toga, lideri ove zemlje treba da se okrenu budućnosti, tako što će napraviti promjene koje građani žele da vide - nova radna mjesta, brz ekonomski razvoj, konkretne rezultate u borbi protiv korupcije, jačanje vladavine prava, modernizaciju zemlje i već dugo očekivane pomake u pravcu ostvarenja uslova za članstvo u EU i NATO savezu", konstatovao je Incko.