Film Lantimosa na otvaranju

Fest posebnu počast odaje filmskom velikanu Dušanu Makavejevu, koji je preminuo 24. januara u Beogradu, a posvećen mu je i slogan 47. Festa “Bez zaštite”

147 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija

Beogradski međunarodni filmski festival Fest otvoren je sinoć. FEST predstavlja od 22. februara do 3. marta 125 premijernih filmova, među kojima su pobjednici svjetskih festivala, kandidati za Oskara i holivudski hitovi, ali i autorski filmovi, dokumentarci i druga ostvarenja koja će publika imati priliku da vidi samo ovom prilikom, jer nisu otkupljeni za bioskopsku distribuciju.

Za 47. Fest je dan uoči otvaranja prodato više od 50.000 ulaznica, a osim za film “Miljenica” Jorgosa Lantimosa, kojim je svečano počeo u Sava centru, karte su rasprodate i za domaću premijeru filma “Šavovi” Miroslava Lazića, koji je nedavno nagrađen na 69. Berlinalu nagradom Europa Cinemas. Veliko interesovanje vlada i za holivudske hitove “Žena”, “Hladni rat” i “Zelena knjiga” u Sava centru, kao i za “Kapernaum”, “Dvostruke živote” i “Crni anđeo” u Kombank dvoran

Takmičarski programi biće održani u Kombank dvorani, nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata, gdje je Fest i započet 1971. godine.

Na zatvaranju 47. Festa 3. marta u Sava centru biće prikazan film “Oni” Paola Sorentina - jednog od miljenika festivalske publike.

Fest posebnu počast odaje filmskom velikanu Dušanu Makavejevu, koji je preminuo 24. januara u Beogradu, a posvećen mu je i slogan 47. Festa “Bez zaštite”. Nedavnom odlukom festivalskog Odbora Makavejevu je dodijeljena nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, koja će biti uručena 25. februara u Kombank dvorani, uoči premijere dugometražnog dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića.

Takođe, svečana sala Jugoslovenske kinoteke biće nazvana 23. februara imenom Makavejeva, uoči projekcije filma “Nevinost bez zaštite”, kojim počinje festivalski program u Kinoteci.

Strani dobitnik “Beogradskog pobednika” je britanski glumac i reditelj Rejf Fajns, jedan od najčešćih gostiju Festa, a to priznanje će mu biti uručeno 23. februara u Sava centru, uoči projekcije filma “Bijela vrana” o Rudolfu Nurejevu, kojim učestvuje u Glavnom takmičarskom programu.

Među 14 naslova iz Glavnog takmičarskog programa, umjetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić izdvojio je, uz “Bijelu vranu”, i argentinski film “Crni anđeo” Luisa Ortege, koji će predstaviti glavni glumci Čino Darin i Lorenco Fero, zatim francuske filmove “Dvostruki život” Olivijea Asajasa i “Granice svijeta” Gijoma Niklua, sa snažnom antiratnom porukom, kao i film “Fabrika” ruskog reditelja Jurija Bikova, jednog od ranijih laureata na Festu (za film Idiot iz 2014. godine), te libanski “Kapernaum” Nadin Labaki. Pantelić je preporučio i australijski film o terorističkom napadu “Hotel Mumbaj” Antonija Marasa, argentinski “Spokoj” Pabla Trapera, kao i na “Posljedice” Darka Štantea iz Slovenije, te hrvatski “Osmi povjerenik” Ivana Salaja, njemački “Brushalter” Vejta Helmera, u kojem igra srpski glumac Predrag Miki Manojlović...

Glavni takmičarski program ocjenjivaće žiri u sastavu: reditelj Bojan Vuletić (Srbija), glumica Milena Zupančič (Slovenija), rediteljka Iona Urikaru (Rumunija) glumica Nada Šargin (Srbija) i glumac Goran Bogdan (Hrvatska).

U Glavnom programu, ali van konkurencije, biće prikazan dokumentarni film Emira Kusturice “Pepe, jedan uzvišeni život”, portret bivšeg urugvajskog predsednika Hozea Muhike.

Takmičarski program Srpski film (Srbija i prijatelji) obuhvata 13 srpskih i koprodukcija, uključujući one u kojima je Srbija manjinski koproducent. Među njima je i njemačko-srpski fim Angele Šanelec “Bio sam kod kuće, ali...”, koji je imao svjetsku premijeru na 69. Berlinalu, a osvojio je nagradu za režiju.

Premijere na 47. Festu imaće i “Delirijum tremens” Gorana Markovića, “Reži” Koste Đorđevića, “Šavovi” Miroslava Terzića, “Pijavice” Dragana Marinkovića, “Psi umiru sami” Nikole Petrovića, kao i dokumentarac “Slučaj Makavejev” Gorana Radovanovića.

Odluku o nagradama donijeće žiri koji čine profesor Vang Jao (Kina), filmolog Daniel Rafaelić (Hrvatska), reditelj Lazar Bodroža (Srbija), nagrađen na Festu 2018. za “Ederlezi Rising”, te umjetnički direktor festivala u Hamburgu Albert Videršpil(Njemačka) i glumac Milan Marić (Srbija), izabran među “dolazeće zvijezde” na proteklom Berlinalu.

47. Fest nudi i filmove namijenjene različitim ciljnim grupama i ukusima, pa ima i onih koji “nisu za svačije oči”, kao što je “Kuća koju je Džek sagradio” Larsa fon Trira.

Na 47. Festu biće dodijeljena i nagrada “Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona, bez obzira na to u kojem se programu prikazuje. Članovi žirija za to priznanje su književnik i filmski kritičar Jurica Pavičić (Hrvatska), dekan Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Miloš Pavlović i novinarka Radio Beograda i filmska kritičarka Nevena Matović.

Osim u Sava centru i Kombank dvorani, filmovi će biti prikazivani i u: Domu omladine, Dvorani KCB-a, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Kinoteke, Centru za kulturu “Vlada Divljan”, bioskopima Fontana, Cine Grand - Capitol park Rakovica, Cineplexx Ušće, Cineplexx 4D Delta city, Cineplexx Big, u Art bioskopu Kolarac i Centru za kulturu Sopot.

Deo festivalskog programa videće i publika u Novom Sadu i Budvi.

Grad Beograd izdvojio je 35 miliona dinara za 47. Fest, a na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Srbije aplicirano je za devet miliona dinara, kao i prošle godine.

(SEEcult.org)