Dubai: Šef policije upozorava na međunarodnu zavjeru

Šef policije u Dubaiju upozorio je na navodnu međunarodnu zavjeru čiji je cilj svrgavanje vlada zalivskih država, kazavši da region mora biti spreman na sve vrste prijetnji koje dolaze od islamskih disidenata, uključujući Siriju i Iran

0 komentar(a)
Dahi Kalfan, Foto: Rojters
26.07.2012. 12:18h

Izjava Dahija Kalfana, jednog od najotvorenijih službenika bezbjednosti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uslijedila je nakon što je od aprila u UAE uhapšeno najmanje 20 disidenata. Informacije o navodnoj zavjeri su dobijene od rodbine uhapšenih i od aktivista.

"Postoji međunarodna zavjera protiv zalivskih zemalja i generalno protiv svih arapskih zemalja...", rekao je Kalfan novinarima. "Što smo mi bogatiji i što više sredstava polažemo u banke u zapadnim zemljama, veća je i zavjera koja se sprema protiv naših zemalja... Braća i njihove vlade u Damasku i u sjevernoj Africi moraju da znaju da je Persijski zaliv predstavlja crvenu liniju, ne samo za Iran, već i za Muslimansku braću".

Većina uhapšenih u aprilu su islamisti, a uhapšeni su zbog zabrinutosti da bi ih Muslimanska braća u ostalim arapskim državama, kao npr. u Egiptu, mogla podstaći na pobunu.

Prošle nedjelje su zvaničnici UAE objavili da vlasti istražuju grupu povezanu s inostranstvom koja planira "zločine protiv državne sigurnosti".

"Nemam saznanja da je velik broj pripadnika Muslimanske braće u zemljama Zaliva. Moramo biti spremni i na oprezu jer što ove grupe postaju veće, to je i veća vjerovatnoća da dođe do nevolje", kazao je Kalfan.