U Pljevljima otrovana četiri psa

U opštini držan sastanak na kome je dogovorene da se uputi dopis nadležnim ministarstvima za davanje privremene dozvole za rad azila za pse u Zabrđu

3 komentar(a)
trovanje pasa Pljevlja, pas, Foto: Goran Malidžan
24.07.2012. 16:10h

Četiri uginula psa nađena su jutros u ulicama Mirka Pejatovića, Skerlićevoj, Zekerijaha Ćinare i kod fontane u centru grada. Po nalogu nadležnog sekretarijata i glavnog komunalnog inspektora radnici Javnog preduzeća "Čistoća" pse su uklonili sa javnih površina.

Predsjednica NVO Pravo na život Indira Lajko, ubijeđena je da je neko od građana otrovao pse. Ona kaže da policija mora više da radi kako bi se ovakve pojave spriječile.

"Gdje su kontak policajci, da li znaju šta se dešava u njihovim rejonima. Oni bi morali vidjeti jer psi uginu nakon par sati od trovanja u najvećim mukama", rekla je Lajko.

Ona je podnosila krivične prijave zbog prethodnih slučaja uginuća pas ali do sada ništa nije urađeno.

"Sitacija se ne mijenja što je poražavajuće za lokalnu upravu u čijoj su nadležnosti izgubljene i napuštene životinje", zaključila je Lajko.

Tim povodom u opštini je održan sastanak na kome je dogovorene da se odmah uputi dopis nadležnim ministarstvima za davanje privremene dozvole za rad azila za pse u Zabrđu.

Po Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja sve obaveze oko zbrinjavnja izgubljenih i napuštenih životinja su u nadležnosti lokalne uprave.

Šef kabineta predsjednika opštine Rajko Palibrk kaže da su tim povodom održali sastanak na kome su učestvovali predstavnici svih resora lokalne uprave koji se bave ovom problematikom.

Zaključeno je da se zbog urgentnosti situacije odmah pošalje dopis ministarsvima ekonomije, poljoprivrede i ruralnog razvoja, održivog razvoja i turizma da daju privremeno odobrenje za rad azila za napuštene životinje u Zabrđu, ali i da ubrzaju postupak oko imovinsko pravnih odnosa u Zabrđu, koji je u proceduri.