Bulatović: Trgovina DPS-a i SDP-a uoči parlamentarnih izbora

“Za koji dan Vuksanović će biti izabran po strarom zakonu, a novi će biti usvojen za koji dan”, rekao je Bulatović

4 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Luka Zeković
24.07.2012. 13:18h

Usvajanje Predloga zakona o unutrašnjim poslovima je trgovina koalicionih partnera DPS-a i SDP-a uoči predstojećih parlamentarnih izbora, jer je interes vladajuće većine da zadrži kontrolu nad direktorom Uprave policije i njegovom političkom orjentacijom, ocijenio je poslanik SNP-a Predrag Bulatović.

On je, raspravljajući o predloženom zakonu koji se po drugi put našao pred poslanicima, nakon što je u februaru pao zbog neslaganja u koaliciji oko načina izbora direktora UP i njegove autonomije od MUP-a, podsjetio da će Božidar Vuksanović za direktora biti izabran po starom zakonu, iako parlament usvaja novi.

“Za koji dan Vuksanović će biti izabran po strarom zakonu, a novi će biti usvojen za koji dan. To Vlada radi zbog političke trgovine, jer se bliže izbori. Zakon tu nije bitan, jer treba dati kapacitet Vuksanoviću, koji je stari izborni aktivista DPS-a”, rekao je Bulatović.

"Sistematizacija treba da se donese u naredna tri mjeseca, baš kada će biti predizborne aktivnosti"

Pozivajući Vuksanovića da javno da kaže da li će biti aktivista uoči kampanje DPS-a pred izbore, Bulatović je rekao da je direktor policije izbjegao da mu odgovori na to pitanje tokom sjednice Odbora za bezbjednost.

“Interes DPS-a je da ima političku kontrolu nad policijom. Sistematizacija treba da se donese u naredna tri mjeseca, baš kada će biti predizborne aktivnosti. To će biti mač nad glavama ljudi koji rade u najbrojnijem organu, dakle MUP-u, da glasaju za DPS, pogotovo ako znamo da 20 odsto radnika treba da bude otpušteno. To je značajno da se pokaže kako da se vrši pritisak”, rekao je Bulatović, navodeći da je UP je „pod vođstvom starog direktora bila najslabija karika u borbi protiv korupcije i kriminala“.

Konjević negirao

Tvrdnje Bulatovića da će zakon biti zloupotrijebljen u predizbornoj kampanji negirao je Raško Konjević (SDP).

"Ono što nas u SDP-u interesuje su rezultati"

„Ne može se ovaj zakon zloupotrebljavati u predizbornoj kampanji, jer imam najavu da će najjača opoziciona partija da ih bojkotuje. Nemojte imati bojazan u tom smislu. Zakon je plod usaglašavanja sa demokratskom i evropskom praksom, gdje će organi biti u u sastavu ministarstava kako bi davali bolje rezultate na evrospkom putu”, rekao je Konjević.

Navodeći da svi prave greške, pa i Vlada, Konjević je rekao da činjenica što je Upravni sud ukazao na te greške “govori da smo otvorili porces pregovaranja i da sud nije pod političkom kontrolom”.

“I da Upravni sud odlučuje onako kako je to definisano zakonom. To je potvrda da institucije funkcionišu. Ono što nas u SDP-u interesuje su rezultati. To je ključna evropska obaveza. Otvaranjem pregovora očekuje se da će MUP postizati rezultate koji će biti mjerljiviji nego do sada”, zaključio je Konjević.

"Hoćete li zavirivati u džepove?"

Emilo Labudović (Nova) pitao je predlagača kako će znati ko jeste, a ko nije član političke partije ako se kandiduje za direktora UP, obzirom da je jedan od uslova taj da kandidat ne smije biti partijski član.

Genci Nimanbegu (Forca) rekao je da je novim predlogom zakona napravljen iskorak da se direktor bira na predlog MUP-a putem konkursa

“Hoće te li zavirivati u džepove građana“, pitao je Labudović.

Govoreći o informativnom razgovoru putem telefona, Labudović je zamjerio što nije predviđeno ostavljanje pisanih tragova.

„Može me sjutra pozvati kome padne na pamet, a da pri tome ne ostane nikakav pisani trag“, rekao je Labdović, sugerišući predlagaču da ne postoje „službeni konji“, kako to piše u zakonu, već konji u službenoj upotrebi.

Genci Nimanbegu (Forca) rekao je da je novim predlogom zakona napravljen iskorak da se direktor bira na predlog MUP-a putem konkursa, ali da nema iskoraka u zahtjevima za decentralizacijom vlasti.