Cjenovnik narkotika objavljen u školskom dvorištu

"Tradicionalne" edukativne metode su odavno prevaziđene pošto danas djeca više znaju o trgovini narkoticima od onih koji dolaze da ih upozore na to

238 pregleda4 komentar(a)
droga, škola, Čačak, Foto: Trojka.rs
23.07.2012. 14:03h

Grafit koji taksativno navodi cijene raznih vrsta droge osvanuo je u dvorištu Prehrambeno ugostiteljske škole u Čačku, na zidu susjednog objekta, piše Trojka.rs.

"Te noći kada je grafit napisan, školski čuvar obišao je dvorište oko pola dva noću, a ujutru smo vidjeli grafit. Da sam zatekao onoga ko je ovo pisao, metode koje bih preduzeo bile bi "vrlo obrazovne i vaspitne", kaže direktor škole Dragan Kovačević.

U cjenovniku STR "Lerdi" (šatrovački "diler") hibrid košta 600, skank, spid i ekser po 1.000, a LSD 1.500 dinara. Pečurke su 20 eura, hors (heroin) 800 dinara za pola grama, a gram kokaina, odnosno bijelog se kreće od 70 do 100 eura u zavisnosti od kvaliteta.

Za učenike nije tajna da se droga "valja" po školskim dvorištima.

"Znaš kako, oni najprije djeci nude da probaju. Ako ih odmah ne otjeraš u p.... m..... postaju vrlo navalentni da uvale "drogu na probu". I po pravilu startuju lijepo vaspitanu djecu iz finih porodica. Pitaš zašto. Pa zato što ta djeca ne umijeju da se brane. Ne umiju da otjeraju u majčinu. Kad im uvale drogu na probu, poslije ih ucjenjuju da moraju stalno od njih da kupuju ili će da ih prijave nastavnicima i roditeljima da se drogiraju. Koji su to moroni. Zna se i koje su to dileje. Pa ako ja znam i cijelo moje društvo ih zna, valjda ih i panduri znaju", ispričala je nedavno učenica osmog razreda jedne čačanske osnovne škole novinarima Čačanskih novina.

"Tradicionalne" edukativne metode su odavno prevaziđene pošto danas djeca više znaju o trgovini narkoticima od onih koji dolaze da ih upozore na to.

"Ma znaš, kad dođu da nam kao pričaju o narkomaniji, to je obično smaranje. Pa mi znamo mnogo više o tome, možemo mi njima da pričamo kako to funkcioniše u praksi", svjedočenje je, takođe jedne učenice osnovne škole, objavljeno u Čačanskim novinama.

Direktor Prehrambeno ugostiteljske škole smatra da je potrebno da društvo kao zajednica reaguje jer je očigledno da škola ne može sama da se izbori sa tim problemom.