Jeremić: Imam razumijevanje za Josipovićevu brigu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, povodom komentara hrvatskog predsednika Iva Josipovića da je Jeremićeva izjava o pokušaju učlanjenja Kosova u UN za vrijeme predsjedavanja Srbije Generalnom skupstinom "neprimjerena"

2 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Rojters
22.07.2012. 15:38h

Ministar spoljnjih poslova Srbije, Vuk Jeremić, izjavio je danas kako ima puno razumjevanje za brigu hrvatskog predsjednika reagujući na komentar Josipovića da bi trebalo, kad je problem Kosova u pitanju, da " odvoji svoju funkciju predsjednika Generalne skupštine UN-a od uloge lokalnog političara", .

Jeremić, koji će od septembra u jednogodišnjem mandatu da predsjedava Generalnom skupštinom UN-a, u izjavi dostavljenoj agenciji Tanjug kazao je da on ne sumnja u to da predsjednik Josipović ima najbolje namjere i da se raduje predsjedavanju Srbije Generalnom skupštinom UN-a.

"Nema razloga da strahuje da mi odgovornost, koja nam je povjerena većinom glasova čovječanstva, nećemo opravdati predsjedavajući na potpuno fer način i uz striktno poštovanje Povelje UN i svih drugih pravila ove najvažnije međunarodne organizacije. Ona između ostalog i na prilično jasan način definišu procedure kojima se ostvaruje članstvo, i bojim se da ova pravila nisu naročito povoljne za separatističke teritorije poput Kosova i Metohije", naveo je Jeremić.

Hrvatski predsjednik Josipović je u subotu, nakon sastanka s glavnim sekretarom UN-a Ban Ki-Munom na Brionima, komentarišući izjavu Jeremića da Kosovo, tokom predsjedavanja Srbije Generalnom skupštinom može postati članica UN-a "samo preko njega mrtvog", kazao kako je stav Hrvatske prema Kosovu definisano činjenicom "da smo mi priznali Kosovo i da je hrvatska politika određena tom činjenicom".

"Mi želimo dobre odnose sa svim zemljama u regionu i nastojimo takve odnose izgraditi i sa Srbijom. Izjava Vuka Jeremića kao ministra je očekivana jer je takva politika Srbije prema Kosovu", istakao je Josipović tom prilikom dodavši kako bi Jeremić trebao " da odvoji svoju funkciju predsjednika Generalne skupštine UN-a od uloge lokalnog političara i u tom kontekstu je njegova izjava možda neprimjerena".