Kaluđerović: Istorijska posjeta Ban Ki Muna

Jedan od konkretnih pozitivnih događaja koji Crnu Goru vezuje za UN je završavanje mirovne misije na Prevlaci koja je u to vrijeme smatrana jednom od najsupješnijih misija

0 komentar(a)
21.07.2012. 16:07h

Posjeta generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Muna istorijska je i veoma značajana za čitav region, ocijenio je crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović.

Kaluđerović je ocijenio da je posjeta Ki Muna istorijska za Crnu Goru jer će predstavljati dalji podsticaj svemu što je država do sada uradila.

On je podsjetio na poruku Ban Ki Muna 2011. koji je rekao da Crna Gora može biti ponosna svojim mjestom koje je zauzela u zajednici naroda.

"Sa UN imamo svestranu i dobru saradnju iako smo samo šest godina članica", rekao je on.

Kaluđerović je kazao da je Crna Gora sa sistemom UN u zemlji ima razvijeno saradnju kroz sprovođenje koncepta djelujući kao jedan.

Posjeta će predstavljati dalji podsticaj i podršku onome što je region, a posebno u poslednje vrijeme, uradio i ojačati veze sa UN
"Kroz saradnju i reformske poslove i u zemlji doprinosimo našim osnovnim spoljno-političkim prioritetima odnosno to sve predstavlja konstituvni dio politike koji imamo prema EU i evroatlanskim integracijama", rekao je on.

Prema njegovim riječima, na isti način treba istaći i prisutnost Crne Gore na nekim neuralgičnim tačkama.

"Gdje smo kao mirovanjci pristuni od Liberije, Kipra, Somalije, Avganistana i da ćemo nastaviti da u granicama našim pružamo podršku tim naporima", rekao je on.

Kaluđerović je kazao da je Crna Gora istovremeno sa nekim regionalnim zemljama istakla spremnost da pruži podršku u postkonfliktnim zemljama.

On je rekao da je jedan od konkretnih pozitivnih događaja koji Crnu Goru vezuje za UN završavanje mirovne misije na Prevlaci koja je u to vrijeme smatrana jednom od najsupješnijih misija.

"Nijesu samo UN doprinijele tom dogovoru nego bilateralno i Crna Gora i Hrvatska ali treba pomenuti uspješnosti i misije UN u tom periodu", rekao je Kaluđerović.

On smatra da će posjeta predstavljati dalji podsticaj i podršku onome što je region, a posebno u poslednje vrijeme, uradio i ojačati veze sa UN.

"Te veze egzistiraju dugi niz godina. Nažalost možda tako intenzivne one su počele prilikom raspada Jugoslavije. UN su od početka bile prisutne u svim fazama tog teškog perioda na ovom prostoru", rekao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, do koje mjere su problemi bili teški vidi se i danas jer se na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti nalaze tri ili četiri pitanje iz ovog regiona.

"Sa druge strane region je u poslednje vrijeme naročito pokazao sav svoj pozitivni potencijal, spremnost na razvoj, uzajamnu saradnju, razvoj u mnogim oblastima u regionu koji predstavlja konstituvni dio i politike koji sprovode UN", rekao je on.

Kaluđerović je rekao da u kojoj mjeri su zemlje regiona postale značajan faktor u sistemu UN najbolje ilustruje to što su od država bivše Jugoslavije Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, bile članice najznačajnijeg tijela UN - Savjeta bezbjednosti koji je zadužen za očuvanje međunarodnog mira i bezbjednosti.