Begović: Nijesam odgovoran ja, nego MUP

Begović tvrdi da je "nakon požara u Budvi 2008. MUP konstatovao da dva aviona marke "dromader M 18" nijesu dovoljna da odgovore izazovima"

127 pregleda18 komentar(a)
19.07.2012. 10:48h

Lako je dokazati da je Crna Gora kupovinom tri aviona marke" air-tractor" uradila dobar posao i da je sistem gašenja požara znatno unaprijeđen, saopštio je juče Zoran Begović, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije.

U reagovanju na tekst objavljen u jučerašnjim "Vijestima" pod naslovom "Sumnjivo lobiranje Zorana Begovića", u kojem se ukazuje da je on bio protivnik inicijative Ministarstva odbrane da se za efikasniju borbu protiv elementarnih nepogoda kupe višenamjenski helikopteri, Begović tvrdi da je "nakon požara u Budvi 2008. MUP konstatovao da dva aviona marke "dromader M 18" nijesu dovoljna da odgovore izazovima".

On dodaje da u trenutku nabavke nije bilo novca za helikopterere, te da je "većina zemalja EU već uvela u sistem gašenja požara znatno jeftinije avione "Air–tractor": "Odlučili smo se i predložili, isključivo vođeni nedostatkom finansijskih sredstava, da se nabave tri aviona "Air– tractor", od kojih bi jedan avion platila Vlada, a ostala dva opštine Budva i Podgorica. Dakle nijesu tačni navodi da je Vlada kupila tri aviona, već samo jedan".

Begović kaže da je osposobljavan i letački kadar Avio-helikopterske jedinice MUP-a, kako bi se izbjeglo angažovanje pilota sa strane. On dodaje da je nabavka desetina vatrogasnih vozila izvršena po odluci Međuresorske radne grupe za utvrđivanje trenutnog stanja opremljenosti opštinskih službi za zaštitu i spasavanje.

Radna grupa je, kaže Begović, utvrdila da od 142 vatrogasna vozila u opštinskim službama za zaštitu i spašavanje, čak 129 vozila ne zadovoljava kriterijume.

"MUP je pripremio, Vlada razmatrala i usvojila informaciju o opremanju opštinskih službi za zaštitu i spasavanje specijalnim vozilima za gašenje požara i spasavanje i donijela zaključak kojim je zadužila MUP da raspiše tender." Ljetopis automotive d.o.o" iz Podgorice izabran je za najpovoljnijeg ponuđača, budući da je jedini koji je ispunio sve uslove iz tendera i ponudio način plaćanja putem kreditiranja", ističe Begović.

Sve prethodno, smatra on, ukazuje da se u MUP-u vrlo ozbiljno pristupa ovoj problematici, te da nabavka opreme i sredstava nije bila, niti može biti odluka jednog čovjeka, već isključivo stručnog sastava MUP-a, koje je apsolutno kompetentno da takve odluke donosi: "Sve odluke koje smo donosili zasnovane su na bazi detaljnih stručnih analiza, a usklađene sa trenutno raspoloživim finansijskim sredstvima".

Avioni su koštali 2,7 miliona, a helikopteri 11

On je istakao da je neistina da je Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost bio protiv nabavke helikoptera za gašenje požara.

"U tom trenutku na tržištu je bilo moguće nabaviti avion “canadier” za oko 35 miliona dolara, višenamjenski helikopter sa osnovnom opremom za oko 11 miliona eura, ili avion "air tractor" – anfibija za oko 2,7 miliona eura. Konstatovali smo da je u tom trenutku bilo neophodno izvršiti nabavku najmanje dva aviona za gašenje požara za područje srednje i južne regije, da je Canadier za južnu regiju najbolje rješenje, te da je za to bilo potrebno u tom trenutku oko 80 miliona dolara".

"Takođe, zaključili smo da je neophodno nabaviti najmanje dva višenamjenska helikoptera koji nose po oko 5000 litara vode, i nakon konsultacija sa ekspertima iz drugih država zauzeli stav da je to helikopter "KA-32", čija je cijena na tržištu tada bila oko 11 miliona eura. Dakle, za opremanje sistema zaštite i spasavanja za potrebe gašenja požara iz vazduha u tom trenutku bilo je neophodno oko 90 miliona eura", istakao je Begović.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Brajović: U pogonu sve avio-helikopterske jedinice

Sve avio-helikopterske jedinice kojima raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova su u pogonu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

On je, komentarišući navode da su helikopteri MUP-a bili na remontu u vrijeme velikih požara, kazao da je jedan avion bio na remontu u Španiji, ali da je od srijede u pogonu.

Kako je rekao Brajović, to je servis koji je neophodan da se uradi u Španiji. On je rekao novinarima da MUP posjeduje dva dromadera i dva "air-tractora".

"Kada su vremenske prilike to dozvoljavale, imali smo prilike da intervenišemo. Dok je ovdje bio jak sjeverni vjetar, na sjeveru je bio veliki oblak i letjelice nijesu mogle da lete", naveo je Brajović.

Prema njegovim riječima, dva "air tractora" mogu zahvatati vodu iz vodenih površina i nekoliko jezera ali, kako je pojasnio, oni nijesu efikasni za gašenje velikih požara. "Zato smo tražili pomoć iz Srbije a potom iz Hrvatske".

Galerija