Podgorički farmeri strahuju: Suša pojela livade

Farmer iz Kuća Rakića Raco Pajović tvrdi da će farmeri teško izaći na kraj sa velikom sušom bez pomoći države

85 pregleda3 komentar(a)
farmeri, livade, Foto: Boris Pejović
17.07.2012. 14:45h

Zbog dugotrajne suše, koja je ove godine zadesila cijelu Crnu Goru, pojedini podgorički farmeri strahuju da će biti prinuđeni da smanje stočni fond, zbog nedostatka hrane.

Farmer iz Kuća Rakića Raco Pajović tvrdi da će farmeri teško izaći na kraj sa velikom sušom bez pomoći države i da će možda biti prinuđen da prepolovi stočni fond.

"Imamo deset farmi u Kućama Rakića, i svima fale velike količine sijena. Čuo sam da će se možda uvesti neka lucerka iz Albanije, ali ako toga ne bude, moraćemo prepoloviti stočni fond", upozorava Pajović.

On je rekao "Vijestima" da pojedinim farmerima nedostaje i po 3.000 bala sijena.

Njemu nedostaje 600 bala, odnosno tona sijena.

"Bio sam prinuđen da pokosim ječam, kako bih nadomjestio nedostatak sijena"

Pajović je istakao da će farmeri na sve načine pokušati da očuvaju stočni fond, bez obzira što se veoma teško nose sa nedostatkom hrane.

On je nezadovoljan rodom trave, jer je skupio svega 700 bala, uprkos tome što je koristio velike količine mineralnog đubriva.

"Bio sam prinuđen da pokosim ječam, kako bih nadomjestio nedostatak sijena. Nešto sijena sam kupio u Šavniku, lošijeg kvaliteta, po cijeni od oko 16 centi po kilogramu", kazao je Pajović.

Nadaju se pomoći

Mlađi farmer iz Zete Rašo Vujačić, međutim, tvrdi daje, uprkos velikim problemima koje je izazvala suša, ipak uspio da nabavi potrebnu količinu sijena.

I on tvrdi daje bio prinuđen da kupi lošije sijeno, jer je i na njegovim livadama slabo rodilo. Nada se da će ipak imati dovoljno sijena da prehrani stoku.

Pajović je pesimista da će Ministarstvo poljoprivrede pomoći stočarima da nabave hranu.

On smatra da bi jedino stočari, ako se dobro organizuju, mogli da riješe problem i nabave dovoljno hrane.