Moskva protiv zapadnog nacrta rezolucije o Siriji

Moskva će glasati protiv rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o produženju posmatračke misije u Siriji ukoliko zapadne sile ne prestanu da režim u Damasku uslovljavaju sankcijama, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

2 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Hotnycnews.photoshelter.com
16.07.2012. 16:48h
Britanski nacrt rezolucije predviđa nametanje nenasilnih sankcija Damasku ukoliko Asadov režim za 10 dana iz sirijskih gradova ne povuče vojsku i teško naoružanje
Kako su danas prenijele novinske agencije, Lavrov je rekao da Rusija neće podržati predlog zapadnih zemalja o rezoluciji o pruduženju mandata posmatračke misjie UN u Siriji, o kojem se trenutno pregovara u Savjetu bezbjednosti UN, jer on sadrži prijetnju sankcijama Damasku, koje, kako je naglasio, nisu u skladu sa mirovnim planom specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana.

Lavrov je na konferenciji za novinare, uoči razgovora u Moskvi sa Kofijem Ananom, podsjetio da se u ruskom nacrtu rezolucije o produženju mandata misije UN ne spominju sankcije protiv Damaska.

Pozivi Rusiji da "utiče na sirijskog predsjednik Bašara al Asada da podnese ostavku" su nerealni, jer sirijski lider neće otići s vlasti, naveo je Lavrov.

"To je jednostavno nerealno. On neće napustiti vlast i to ne zbog toga što ga mi (Rusija) štitimo, već zato što postoji vrlo značajan dio sirijskog stanovništva koji stoji uz njega", kazao je Lavrov.

Ruski ministar izjavio je da britanski nacrt rezolucije, koji se trenutno razmatra u Savjetu bezbjednosti, sadrži elemente ucjene. "Ako naši zapadni partneri ne prepoznaju činjenicu da ukoliko blokiraju našu rezoluciju o sukobu (u Siriji), onda posmatračka misija UN neće imati mandat i moraće da napusti Siriju, a to je, zaista, za žaljenje", rekao je Lavrov.

Lavrov je ponovio da Rusija daje punu podršku mirovnom planu Kofija Anana, ali da su "neke zapadne sile iskrivile značenje dokumenta (Ananovog mirovnog plana) da bi 'progurale' uklanjanje predsjednika Asada u Siriji".

Britanski nacrt rezolucije predviđa nametanje nenasilnih sankcija Damasku ukoliko Asadov režim za 10 dana iz sirijskih gradova ne povuče vojsku i teško naoružanje. Kako podsjećaju agencije, tekst britanskog nacrta rezolucije ostavlja, međutim, otvorenom mogućnost vojne intervencije protiv Sirije, u skladu sa Poglavljem 7 Povelje UN.

Anan danas stiže u Moskvu, gdje će sa šefom ruske diplomatije razmotriti situaciju u Siriji i mogućnosti njenog rješavanja. Narednog dana Anan bi trebalo da o Siriji razgovara i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

EU priprema nove sankcije Siriji

Evropska unija priprema nove sankcije režimu sirijskog predsjednika Bašara Al Asada koje treba da budu usvojene iduće sedmice, javljaju danas evropski izvori.

Ove nedjelje će se nastaviti rasprava o novim osobama i subjektima koji će biti obuhvaćeni sankcijama, kao i o mogućim ekonomskim sankcijama, dodaju isti izvori. Zadnji paket sankcija Siriji, šesnaesti od početka gušenja narodne pobune u martu 2011., donijeli su krajem juna ministri spoljnjih poslova na susretu u Luksemburgu.

Na meti sankcija do sada se nalazi 129 osoba (među kojima i sam predsjednik Al Asad) kojima je uvedena zabrana izdavanja vize za zemlje EU a imovina u evropskim bankama zamrznuta. Na udaru istih sankcija nalazi se i 49 sirijskih kompanija i upravnih tijela.

"Radimo na novom paketu sankcija Siriji, ali još ne znamo što će one sadržati", rekao je jedan izvor. "Raspravljamo o popisu s imenima osoba i subjekata i o popisu ekonomskih sankcija", dodao je drugi izvor.

Nove sankcije koje su u pripremi biće predstavljene evropskim ministrima koji se 23. jula sastaju u Briselu.