Sirijske trupe oklopnim vozilima ušle u Damask

Sirijske trupe su prvi put od početka antirežimskih protesta ušle u centar Damaska sa oklopnim vozilima, kako bi istjerale pobunjenike

69 pregleda0 komentar(a)
16.07.2012. 14:44h

Sirijske trupe su danas, prvi put od početka antirežimskih protesta prije više od godinu dana, ušle u centar Damaska sa oklopnim vozilima, kako bi istjerale pobunjenike koji pokušavaju da odbrane uporište u četvrti Al-Midan, saopštili su opozicioni aktivisti.

"Ovo je prvi put da su u Al-Midanu raspoređena oklopna vozila i vojni transporteri", rekao je agenciji Frans pres Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije za ljudska prava, podsjetivši da su ranije raspoređivane bezbjednosne snage u cilju gušenja protesta, a da su sada u borbene aktivnosti uključene i oružane trupe.

Njegove tvrdnje je potkrijepila izjava još jednog opozicionog aktiviste u Damasku, koji je kazao francuskoj agenciji da su u Al-Midanu, naseljenom sunitskim muslimanima nadomak centra sirijske prijestonice, prvi put raspoređena oklopna vozila opremljena teškom artiljerijom.

Oklopna vozila i pješadija rasporedili su se duž glavnih ulica sunitske četvrti dok su se pobunjenici povukli u sporedne ulice pa povremeno dolazi do okršaja, rekli su aktivisti.

"Pobunjenici nastoje da zaustave vojsku u dijelu al-Zahra al-Jadeeda. Tamo se vode borbe i iz tog pravca odjekuje zvuk bombi i granata iz ručnih raketnih bacača", rekao je telefonom iz Midana opozicioni aktivista Radif. "Oklopna vozila su zauzela položaje u ostatku Midana a vojni snajperisti zauzeli su položaje na krovovima", izvijestila je agencija Rojters.

I u drugim antirežimskim kvartovima juče su izbili sukobi bez presedana, a na ulicama danas nema nikoga osim pripadnika režimskih trupa i pobunjenika iz redova Slobodne sirijske armije, rekao je aktivista Abu Omar.

Vojska i pobunjenici već drugi dan vode žestoke borbe a jedan od službenika Sirijskog opservatorija za ljudska prava je za agenciju AFP ocijenio da na tom području borbe "nikada nisu bila tako intenzivne".

Rusija, međutim, i dalje odbija da podrži sankcije protiv sirijskih vlasti a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je zapad da "ucjenjuje" Moskvu kako bi ih podržala.

"Na naše veliko žaljenje svjedoci smo velike ucjene", rekao je Lavrov dodavši da je "nerealno" da Moskva podrži zahtjev da al-Asad napusti vlast dok ga stanovništvo podržava. "To je jednostavno nerealno... on neće napustiti vlast. A to nije zato što ga mi podržavamo nego zato što iza njega stoji vrlo velik dio sirijskog stanovništva", rekao je Lavrov novinarima.

Sirijski sukob, koji traje otkako je prije 17 mjeseci počela pobuna protiv predsjednika Bašara al-Asada, sve više poprima karakter vjerskog konflikta, pošto se pobunjenici koji pretežno pripadaju sunitskoj većini suprotstavljaju vladinim snagama koje predvode pripadnici Asadove manjinske alavitske sekte, ogranka šiitskog islama, navodi Rojters.

Sirija ne da vize humanitarcima sa Zapada

Sirija odbija da izda vize zapadnim humanitarnim radnicima, ali Ujedinjene nacije pokušavaju da prevaziđu ovaj problem kako bi proširile humanitarnu operaciju zbog sve većih potreba za humanitarnom pomoći, izjavio je danas visoki zvaničnik UN-a.

"Vize nije dobio određeni broj humanitarnih radnika iz nekoliko zapadnih zemalja - SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske - zbog njihovog državljanstva. Mi se tome veoma oštro protivimo i sa sirijskom vladom pokušavamo da to prevaziđemo", rekao je novinarima u Ženevi Džon Ging.

Maroko protjerao sirijskog ambasadora

Ministar komunikacija Mustafa Kalfi izjavio je danas da je Maroko tražio od ambasadora Sirije da napusti zemlju. Ambasador Nabih Ismael mora da napusti Maroko, čime će biti prekinuti diplomatski odnosi ove dvije zemlje.

Maroko je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi nasilje u Siriji, da bi se došlo do demokratije. Maroko je još u februaru povukao ambasadora iz Sirije, poslije napada na njihovu zgradu ambasade i za sada nema planova da se on vrati u Damask.

Prva zemlja koja je, protestujući protiv nasilja u Siriji, povukla ambasadora je Tunis, a slijedili su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Katar, Bahrein, Oman i Kuvajt.

Galerija