SNP: Ideja bojkota izbora je krajnji, ali legitiman korak

SNP upozorava da se u Biračkom spisku nalazi upisano preko 30.000 lica više od broja punoljetnog stanovništva, utvrđenog na državnom popisu iz 2011.

6 komentar(a)
izbori, Foto: Shutterstock.com
15.07.2012. 15:01h

"Ideja bojkota izbora predstavlja krajnji, ali legitiman korak, ukoliko se ne obezbijede fer i demokratski uslovi za njihovo održavanje", smatraju u Izvršnom odboru Glavnog odbora Socijalističke narodne partije.

IO GO SNP je u proširenom sastavu sa predsjednicima opštinskih odbora i poslanicima, na svojoj XI sjednici raspravljao je o budućim aktivnostima vezanim za najavu raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, s posebnim osvrtom na neophodnost obezbjeđivanja fer i demokratskih uslova za sprovođenje istih.

"Shodno tome, IO GO SNP poziva sve političke subjekte u Crnoj Gori, kao i državne organe u dijelu njihovih nadležnosti, da svojim aktivnim djelovanjem omoguće sprovođenje narednih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u 2013. godini u fer i demokratskim uslovima, koji u ovom trenutku ne postoje, saopšteno je iz partije.

U partiji navode da je zbog toga neophodno, između ostalog, u narednom periodu, da Klub poslanika SNP inicira izmjene i dopune odgovarajućeg zakonodavstva, koje obezdjeđuju sankcionisanje neregularnosti, vezanih za zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe, a koje su svoje pojavne oblike naročito imale prilikom posljednjih lokalnih izbora u Herceg Novom i Tivtu.

IO naglašava da treba stvoriti uslove za striktnu primjenu preporuke Venecijanske komisije, vezane za način raskida predizbornih koalicija, imajući u vidu dešavanja nakon sprovedenih izbora u Andrijevici i Podgorici.

"SNP Crne Gore poziva nadležne državne organe da odmah obezbijede sprovođenje daljeg postupka, vezanog za presudu Osnovnog suda u Herceg Novom, u vezi sa kupovinom ličnih karata, kako bi se procesuiralo utvrđivanje odgovornosti i nalogodavaca za već dokazanu povredu izbornog procesa", navodi se u saopštenju.

IO GO SNP upozorava da se u Biračkom spisku Crne Gore nalazi upisano preko 30.000 lica više od broja punoljetnog stanovništva, utvrđenog na državnom popisu iz 2011. godine.

Navedene zaključke IO GO SNP usvojio je jednoglasno.