Maskr u Tremsehu nije počinjen!?

Portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da u Tremsehu nije počinjen masakr i da sirijske snage nisu koristile helikoptere i teško naoružanje

2 komentar(a)
siria masakr, Foto: Telegraph.co.uk/
15.07.2012. 13:51h

Porparol Džihad Makdes je kazao da je Sirija koristila vozila za transport trupa i lako naoružanje.

"Nije korisitla ni avione, niti tenkove, helikoptere i artiljeriju" , rekao je Makdesi i dodao da su potpuno neosnovane tvrdnje prema kojima je vojska u Tremsehu koristila tešku artiljeriju.

Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan je u pismu Savjetu bezbjednosti UN navao da su sirijske trupe u Tremsehu korisitile artiljeriju, tenkove i helikoptere.

"Pismo Kofija Anana ... nije bazirano na činjenicama", rekao je Makdesi.

On je naglasio da u Tremsehu nije bilo masakra, i da su tamo vodjene borbe sa, kako je naveo, naoružanim grupama koje ignorišu Ananov plan.

"Terorističke grupe su napale to mjesto, tamo su rasporedili svoje komandne centre i vršili teror nad stanovnicima", rekao je on.

Prema njegovim riječima, u Tremsehu nije bilo napada na civile, već su borbe vođene između regularne vojske i naoružanih grupa.

"Bezbjednosne snage napale su samo pet zgrada koje su naoružane grupe koristile kao centre za vođenje svojih operacija", rekao je on, dodajući da je tamo zaplijenjena velika količina oružja, među kojima su minobacači, rakete i mitraljezi.

Pozivajući se na jedan neimenovani izvor, Makdesi je kazao da je u Tremsehu poginulo 37 naoružanih osoba i još dva civila.

Sirijska opozicija i deo međunarodne zajednice su međutom ocijenili da je u Tremsehu u četvrtak poccinjen maskar, a posmatrači UN koji su juče bili u tom području naveli su da je korišćeno teško naoružanje.

Kako je najavljeno, oni danas treba ponovo da posjete taj grad.