Soul diva Erika Badu na Egzitovoj glavnoj bini

Glavna egzitova bina ne pamti toliko senzualnih fanki i soul ritmova, koji su mnogobrojnu publiku natjerali da plešu bez prestanka tokom dva sata dugog nastupa

60 pregleda0 komentar(a)
15.07.2012. 07:47h

Pretposlednje večeri Egzita (Exit) sa 20-ak minuta zakašnjenja na glavnu binu je izašla Erika Badu (Erykah), jedna od najpoznatijih svjetskih neosoul diva.

Nastup je započeo jedan od članova benda sa di-džej uvodom, tokom koga se publika zabavila uz hitove Sjapres hila (Cypress Hill) i drugih poznatih izvođača, a izlazak Erike na binu obožavaoci su propratili gromoglasnim aplauzom.

Erika Badu se zahvalila što je dobila priliku da nastupa na festivalu i rekla da sve što ona i njen bend rade dolazi "direktno iz srca".

"Hvala vam što ste nam dozvolili da na ovoj bini radimo ono što najbolje znamo, jer to radimo od srca. Sada imam porodicu i u Srbiji", rekla je Badu i rukom pokazala na prepun prostor ispred Mejn (Main) stejdža.

Glavna egzitova bina ne pamti toliko senzualnih fanki i soul ritmova, koji su mnogobrojnu publiku natjerali da plešu bez prestanka tokom blizu dva sata dugog nastupa.

Prije Erike Badu, publiku na glavnoj bini sjajno su zabavili britanski bend Plen b (Plan B), zajedno sa gostom pod nazivom Es ef iks (SFX), koji je u bitboks (Beatbox) aranžmanu "otpjevao" neke od poznatih svjetskih hitova kao što su "I like to move it" ili "Ain't no sunshine".

Koncert Plen bi je nastavljen uz podršku bitboksera Es ef iksa, a obožavatelji su mogli da čuju velike hitove benda kao što su "Prayin'" i "Peices", koje su sa svojim idolima otpjevali u glas.

Suicidal Tendencies za haos u publici

Iznad glavne bine tačno u 21 čas digao se ogroman oblak prašine na prve taktove pesme "You can't bring me down", kojom su svoj nastup počeli američki hard kor (core) pank bend Suisajl tendensiz (Suicidal Tendencies).

Već druga pjesma koju je bend odsvirao bila je jedna od njihovih najvećih hitova pod imenom "Institutionalized", koji je u publici izazvao potpuni haos i takozvanu "šutku" u prvim redovima.

Suicidal Tendencies su se već jednom predstavili publici Egzit festivala nastupom na Eksploziv (Explosive) bini prije nekoliko godina
Pjevač benda i jedini stalni član Majk Muir (Mike) silazio je više puta u publiku i pjevao sa njima. Poručio je svojim obožavateljima da se mnogo loših stvari dešava svaki dan i da se politika neprestano miješa u živote ljudi, ali da je tu muzika koja nudi slobodu.

"Život je često nepravedan, ali mi imamo muziku. Ona nam ne služi da se uklopimo u takav svijet, već nam donosi slobodu", rekao je Majk nakon čega su počeli i prvi taktovi pjesme "Freedumb".

Bend je odsvirao i sjajnu pjesmu "Cyco Vision", nakon čega je pjevač Majk pozvao nekoliko desetina svojih obožavatelja na binu da mu se pridruže, sa riječima "ovo je koncert za vas, ovo je vaše vrijeme", pa se skakanje i pjevanje za najbrže fanove nastavilo zajedno sa članovima benda.

Suicidal Tendencies su se već jednom predstavili publici Egzit festivala nastupom na Eksploziv (Explosive) bini prije nekoliko godina.

Multikulturalizam u muzici

Egzit festival održava se 13. put, a tokom četiri dana na preko 20 bina nastupiće oko 400 izvođača i umjetnika
U ponoć je pred prepunom Fjužn binom (Fusion) nastup počeo i metal bend Hejtbrid (Hatebreed) iz Amerike, koje su obožavaoci dočekali sa ogromnim uzbuđenjem i već tokom prvih taktova nastupa publika je skakala kao jedan.

Na istoj bini su tokom večeri nastupili i Šon Kuti end Idžipt 80 (Sean Kuti & Egypt 80) iz Nigerije, koji na ovogodišnjem Egzitu nastupaju u sklopu projekta "Multikulturalizam u muzici", čiji je cilj da pokrene saradnju po pitanju muzičkog multikulturalizma u cijeloj Evropi.

U okviru ovog projekta, na Egzitu će se predstaviti i sastav Buraka Som Sistema koji nastupa na istoj bini posljednjeg dana festivala, a cio program Rege bine odigrava se u znaku ovog programa.

Tokom treće večeri Egzita na Fjužnu su nastupili i domaći bendovi Električni orgazam, Obojeni program i Goribor.

Guns'n'Roses za kraj

Nastupi na atraktivnoj i sjajno osvjetljenoj Dens areni (Dance) počeli su 21 čas, nastupom dama - Kristine Lalić i Lee Dobričić, a zatim i Tijane T i poznate Maje Uzelac koje su atmosferu među ljubiteljima elektronske muzike dovele do vrhunca.

Oko dva časa ujutru na Dens areni su se začuli i prvi ritmovi di džej nastupa Mis Kitin (Miss Kittin), nakon kojeg je uslijedio zvijezda večeri Riči Hotin (Richie Hawtin).

Posljednji su na Dens areni nastupili Tobi Nojman (Neumann) i Gidis (Geddes), koji su svoj muzički blok u pola sedam ujutru radili zajedno, ili popularnije rečeno "bek tu bek" (Back to Back).

Egzit festival se završava večeras, kada će nastupiti i posljednji "hedlajneri" Gans end rouzis (Guns'n'Roses) i Volfmader (Wolfmother).

Ovogodišnji Egzit festival održava se 13. put, a tokom četiri dana na preko 20 bina nastupiće oko 400 izvođača i umjetnika.

Galerija