Otkriven lijek koji sprječava karijes

Naučnici su napravili supstancu "Keep 32", koja čini zube otpornim na karijes, uništavajući streptokoke u ustima. Planiraju da je puste u prodaju za 14 do 18 mjeseci

92 pregleda0 komentar(a)
Zubi, Foto: Ilustracija
12.07.2012. 13:13h
Ova supstanca uništava mutirane streptokoke, bakterije koje pretvaraju šećer u usnoj šupljini u mliječnu kiselinu, a koja potom uništava zubnu gleđ
Uskoro više neće biti potrebe da se popravljaju zubi, jer nova hemikalija ubija sve bakterije koje uzrokuju karijes za samo 60 sekundi, objavili su naučnici sa univerziteta u Čileu.

U saradnji sa kolegama sa univerziteta Oksford, čileanski naučnici napravili su posebnu supstancu koju su nazvali "Keep 32" (sačuvaj 32) prema broju zuba koje odrastao čovjek ima, a tvrde kako će ona u pastama, tečnosti za ispiranje usta i žvakaćim gumama učiniti zube otpornim na karijes.

Ova supstanca uništava mutirane streptokoke, bakterije koje pretvaraju šećer u usnoj šupljini u mliječnu kiselinu, a koja potom uništava zubnu gleđ, piše Dejli mejl.

„Proizvod smo testirali sedam godina, dokazali da je djelotvoran i bezopasan i vjerujemo da će se naći na tržištu kroz 14 do 18 mjeseci", navodi se u studiji.

Nova hemijska kombinacija bi čak mogla da se dodaje određenim namirnicama, kako bi se spriječilo oštećenje zuba za vrijeme obroka.