Španija: Policija puca gumenim mecima na demonstrante

Rudarima, kojih je bilo oko 400, pridružio se veliki broj običnih građana koji su, takođe, ljuti zbog štednje koju je vlada uvela kao odgovor na finansijsku i ekonomsku krizu

3 komentar(a)
Rudari Španija, Foto: Marxist.com
11.07.2012. 12:54h

Prema izvještajima BBC-a policija je na rudare i demonstrante koji su im se pridrućilui na protestu u Madridu pucala gumenim mecima.

Ranije su se desetine hiljada Španaca pridružile su se u protestnoj šetnji rudarima iz rudnika uglja koji su nosili šlemove sa lampama koje sijaju u mraku, demonstrirajući protiv rudarskih subvencija.

Rudarima, kojih je bilo oko 400, pridružio se veliki broj običnih građana koji su, takođe, ljuti zbog štednje koju je vlada uvela kao odgovor na finansijsku i ekonomsku krizu.

Tokom višenedjeljnih protesta rudara na sjeveru Španije izbijali su sukobi sa policijom, ali šetnja je protekla mirno nakon što su se demonstranti u ponoć okupili na centralnom madridskom trgu Puerta del Sol, prenosi AFP.

Oni protestuju zbog smanjenja subvencija od 63 odsto za rudarske kompanije koje pokušavaju da odbrane svoj dio španskog tržišta energenata od elektrana koje rade na gas i od obnovljivih izvora energije i da sačuvaju svoj ugalj od jeftinijeg uvoznog uglja. Rudari u rudnicima uglja zarađuju u prosjeku 1.200 eura mjesečno, rekla je portparolka UGT Konći Alonso, dodajući da ova industrija skoro izumire.

U Španiji ima između 8.000 i 9.000 rudara koji rade u rudnicima uglja, dok ih je prije 20 godina samo u Asturijasu bilo skoro 30.000.

Nova konzervativna vlada je, pored smanjenja beneficija rudarskim kompanijama, smanjila i subvencije za rudare koji žele da se prekvalifikuju za druge profesije i za školovanje njihove djece u siromašnim rudarskim regionima.