Za prava žena treba više para

Na odboru su se mogle čuti i kritike na račun izdvajanja novca za skloništa, što se mora u novom planu promijeniti

1 komentar(a)
šetnja, Podgorica, Foto: Luka Zeković
10.07.2012. 17:37h

Novi nacionalni plan za rodnu ravnospravnost, koji će biti usvojen do kraja godine, mora sadržati budžet za realizaciju predviđenih aktivnosti, poručeno je na sjednici skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost.

Konsultantkinja iz Hrvatske, angažovana da pomogne u izradi novog plana, Lovorka Marinović, predložila je da u tom dokumentu budu uključene kategorije žena sa invaliditetom, predstavnica nacionalnih manjina, migrantkinja, žena koje traže azil, kao i predstavnica LGBT populacije.

Predsjednica odbora Nada Drobnjak, kazala je da je to skupštinsko tijelo u praksi nailazilo na teškoće, jer je prepozat kao “nadležan za sve”, dok nikada nije bio matični odbor za bilo koja pitanja.

Njena koleginica iz DPS Ljubica Aranitović kazala je da je crnogorsko društvo tradicionalno.

“Trebamo izvršiti dodatni pritisak na partije, kako bi postigli cilj da 30 odsto članova parlamenta čine poslanice”, kazala je ona, i napomenula da je potrebno mnogo više žena na mjestima na kojima se donose važne odluke.

Na odboru su se mogle čuti i kritike na račun izdvajanja novca za skloništa

Na odboru su se mogle čuti i kritike na račun izdvajanja novca za skloništa, što se mora u novom planu promijeniti.

Na početku zasijedanja Nada Drobnjak, konstatovala je da predstavnici MANS-a, koji prate sjednice svih skupštinskih tijela, ne bi trebalo da prisustvuju, s obzirom na njihov stav da ne daju legitimitet poslanicima. “Iako su sjednice otvorene za javnost, principijelno sam protiv njihovog prisustva, jer ako ne poštuju legitimitet poslanika, kako mogu da prate njihov rad”, kazala je Drobnjak.

Članovi odbora ipak nijesu bili za to da naprave presedan i udalje predstavnika MANS-a sa zasijedanja.