SAD proglasile Avganistan važnim saveznikom

Status "važnog nečlana NATO-a" omogućava pojačanu vojnu saradnju sa SAD-om, poseno u razvijanju i kupovini oružja

1 komentar(a)
Hilari Klinton, Hamid Karzai, Foto: Reuters
07.07.2012. 07:53h

Zvanični Vašington je proglasio Avganistan "važnim saveznikom nečlanom NATO-a", pružajući posebne privilegije toj zemlji koju će većina koalicijskih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama napustiti krajem 2014., rekla je američka državna sekretarka Hilari Klinton tokom iznenadne posjete Kabulu.

Kako prenosi agencija AFP, Klinton je odluku o dodjeli tog statusa, koji je službeno potvrdio predsjednik Barak Obama, objavila na konferenciji za novinare u Kabulu.

"O tome ću razgovarati sa (avganistanskim) predsjednikom Hamidom Karzaijem . Postoji mali broj zemalja sa tim statusom", rekla je Klinton, koja je u Avganistanu boravila nešto više od tri sata.

Novi status Avganistana predviđa okvir za saradnju oko dugoročne bezbjednosti i zaštite.

Davanje tog statusa dio je sporazuma o strateškom partnerstvu između Avganistana i SAD-a koji su potpisali Obama i njegov kolega Karzai početkom maja.

Status "važnog nečlana NATO-a" privilegij je koju je već dobilo 15-ak zemalja među kojima Izrael, Japan, Australija, Egipat, Bahrein, a omogućava tim zemljama pojačanu vojnu saradnju sa SAD-om, poseno u razvijanju i kupovini oružja.

"To je vrsta odnosa koja će posebno koristiti Avganistanu kada sprovedemo bezbjedonosnu tranziciju na avganistanske snage i pripremimo američko prisustvo u Avganistanu nakon 2014.", ocijenila je Klinton.

U Avganistanu se od ukupno 130.000 pripadnika NATO snaga trenutno nalazi 87.000 američkih vojnika, a povlačenje trupa Alijanse predviđeno je za kraj 2014.