Đukanović: Bilt, Vijesti, Dan i Monitor rade za Beograd

Ono što je o meni u svojim čuvenim kolumnama devedesetih pisala gospođa Mirjana Marković, to danas pišu beogradski i podgorički velikani istraživačkog strvinarstva

0 komentar(a)
06.07.2012. 08:21h

Tvrdnje švedskog šefa diplomatije Karla Bilta da je Crna Gora najveći problem Balkana zasnivaju se na neprovjerenim informacijama koje stižu iz Beograda, izjavio je predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

Bivši premijer je u razgovoru za beogradski nedjeljnik “Vreme” rekao da zbog nekadašnjeg angažmana u BiH, Bilta nezasluženo smatraju za dobrog poznavaoca prilika na Balkanu.

"Ako pažljivije pratite Biltove procjene, brzo ćete uočiti konstantu: sve su se pokazale kao netačne. Naravno, za upućene to ne predstavlja iznenađenje, budući da svi Biltovi izvori informisanja stižu sa jednog mjesta – iz Beograda. Bio sam u prilici da u razgovorima sa mnogim, veoma relevantnim sagovornicima iz EU i međunarodne zajednice čujem identične ocjene o kredibilnosti Biltovih izvora informacija i ocjena o Crnoj Gori koje su – do jedne – suprotne ocjenama svih evropskih institucija koje se bave tom problematikom”, kazao je Đukanović.

Đukanović: Solana prijetio istragama >>>

Na primjedbu novinara da su osim Švedske, Francuska i Holandija imale dilemu oko otvaranja pregovora sa Crnom Gorom, a što su do sada negirali iz Vlade i DPS-a, Đukanović je kazao da ga ne iznenađuje dodatna pozornost EU.

Ako pažljivije pratite Biltove procjene, brzo ćete uočiti konstantu: sve su se pokazale kao netačne. Naravno, za upućene to ne predstavlja iznenađenje, budući da svi Biltovi izvori informisanja stižu sa jednog mjesta – iz Beograda
On je pojasnio da Holandija ima tradicionalno stroge kriterijuma prema Balkanu dok je Francuska još “u inerciji predizborne kampanje”.

"I da nije bilo loših iskustava iz nekih od prethodnih faza, EU bi danas morala biti posebno senzibilna zbog duboke, razarajuće ekonomske krize kroz koju prolazi”, kazao je Đukanović.

On je naveo da ga raduje odluka o uključivanju Europolovog izvještaja, ali da sve kvalifikacije međunarodne zajednice ne treba uzimati zdravo za gotovo. “Lično, nikada nijesam pristajao na kompleks inferiornosti da kao balkanski političar, bespogovorno prihvatam svaku ocjenu ili "recept", pa makar on stizao i iz najmoćnijih centara međunarodne zajednice. Jer, koliko god ih poštovao i bio uvijek spreman da ih pažljivo saslušam, ipak ne vjerujem da naši evropski i američki sagovornici i prijatelji ovo podneblje poznaju bolje od nas samih”.

Đukanović je optužio nezavisne medije “Vijesti”, “Monitor” i “Dan” da preko “obavještajne, bezbjednosne agencije i službe koje su važna poluga velikosrpskog državnog nacionalizma” vode kampanju protiv Crne Gore i njega lično jer ga doživljavaju “kao glavnu prepreku na putu zaokruživanja propalog projekta velike Srbije”.

Uporedite naslovne strane „Dana“, „Vijesti“ i „Monitora“: nema razlike. Uskoro će, vjerovatno u interesu racionalizacije, svi imati jednu redakciju
U intervjuu Tamari Nikčević za “Vreme”, Đukanović je naveo da je u procesu za ubistvo vlasnika hrvatskog nedjeljnika Nacional Iva Pukanića jedan od optuženika direktno optužio direktora Uprave policije Srbije da mu je nudio status zaštićenog svjedoka ukoliko slaže i optuži predsjednika DPS-a da je nalogodavac tog ubistva, prenosi Portalanalitika dio intervjuu kojega nema u elektronskom izdanju “Vremena”.

Đukanović je naveo da su “istu laž - koja je poslužila za blaćenje države Crne Gore i njega lično – kasnije svjesno ponavljali „Dan“, „Vijesti“ i „Monitor“.

"Uporedite naslovne strane „Dana“, „Vijesti“ i „Monitora“: nema razlike. Uskoro će, vjerovatno u interesu racionalizacije, svi imati jednu redakciju.

Dakle, ono što je o meni u svojim čuvenim kolumnama devedesetih pisala gospođa Mirjana Marković, to danas pišu beogradski i podgorički velikani istraživačkog strvinarstva. Njihov 'izvor informisanja' su iste obavještajne, bezbjednosne agencije i službe koje su važna poluga velikosrpskog državnog nacionalizma i koji za metu imaju Crnu Goru i mene koga doživljavaju kao glavnu prepreku na putu zaokruživanja propalog projekta velike Srbije”, rekao je Đukanović.

Ti mediji, kako je kazao, zauzeli su mjesto rasparčane, nesposobne i bezidejne crnogorske opozicije, te da je “pozadina ove aktivnosti medija – politička ambicija vlasnika medija i dijela čelnika nevladinog sektora”.

Galerija

novine FOTO: Luka Zeković