EX YU aviation o Đurišiću: Nedodirljivi direktor sa previše grešaka

"Do danas nema pomena o krivcu za stanje u nacinoalnoj aviokompaniji", navodi se u tekstu

85 pregleda0 komentar(a)
05.07.2012. 12:02h

Portal EX YU aviation, objavio je tekst o direktoru Montenegro erlajnza Zoranu Đurišiću naslovljenom "Previše grešaka" u kojem navodi da "uprkos višemilionskim gubicima, dugovanjma, konfliktu interesa i tvrdnjama o navodnoj korupciji, Zoran Đurišić već 18 godina opstaje na poziciji Izvršnog direktora".

Na portalu se mogu pročitati razni tekstovi o avio kompanijama koje posluju na prostoru bivše Jugoslavije,

"Međutim, ne čini se da će se Đurišić suočavati sa bilo kakvim posljedicama, obzirom na njegovo dobro pozicioniranje u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS)"
"U kontekstu objedlodanjenih ukupnih dugovanja aviokompanije Montenegro erlajnz, postavlja se pitanje da li je Đurišić dovoljno kompetentan da upravlja nacionalnim avio-prevoznikom. Montenegro erlajnz duguje 1,6 miliona eura Jugopetrolu, 9,7 miliona JP Aerodromi Crne Gore, 4 miliona Agenciji za kontrolu letjenja, dok su dugovanja kompanije prema Aerodromu Beograd 634.000. Međutim, lista povjerenika se ovdje ne završava. Dugovanja kompanije prema Eurocontrol su 386.000 eura, dok Foker još uvijek nije naplatio 364.000. Nacionalni avio-prevoznik takođe ima dug u iznosu od oko 553.000 eura prema GE Capital Aviation Servicing, kao i 3 miliona eura prema raznim pružaocima usluga. Pored navedenog, došlo je do podjele među pilotima avioprevozioca na one koji podržavaju Đurišića i druge koji su se u pisanoj formi obratili Vladi izražavajući svoje nezadovoljstvo sa čelnikom kompanije", navodi EX YU aviation.

U tekstu se podsjeća da se "pored finansijskih nevolja, rukovodstvo aviokomapnije suočilo sa istragom u vezi sa načinom uspostavljanja planirane podružnice u Srbiji – komapnijom Master Airways u Nišu 2006. godine.

"Nadalje, predmet podrobne istrage je bio i slučaj davanja u zakup aviona Fokker 100 sada već nepostojećoj albanskoj aviokompaniji Albatros Airways prije par godina. Krajem prošle godine, tokom istrage o korupciji, policija je zaplijenila dokumentaciju iz sjedišta aviokompanije u Podgorici. Zaplijenjena dokumentacija se odnosi na način kako je Montenegro Airlines dužio aerodromske takse u periodu od 1994. do 2009. godine.“

"Međutim, ne čini se da će se Đurišić suočavati sa bilo kakvim posljedicama, obzirom na njegovo dobro pozicioniranje u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Đurišićeva supruga, Milica Pejanović Đurišić sada obavlja funkciju Ministra odbrane i visoko je rangirana u DPS-u, partiji koja dominira crnogroskom političkom scenom u proteklih 22 godine. Vlada Crne Gore je nedavno donijela odluku kojom se otpisuje dug Montenegro erlajnza i mjere o otpisu dugovanja i pune milioni u nacionalnu aviokompaniju. Vlada je naložila crnogorskim aerodromima da snize iznos taksi samo za glavnog klijenta. Do danas nema pomena o krivcu za stanje u nacinoalnoj aviokompaniji", navodi se u tekstu.

Galerija