Preko veze do 1.925 eura?

Tokom godine isplaćene su 932 otpremnine za „žrtve tranzicije“, a prema podacima Fonda rada svojih 1.925,5 eura čeka još 14.704 bivša radnika

156 pregleda0 komentar(a)
05.07.2012. 18:53h

Od obećanja premijera Igora Lukšića, da će za dva mjeseca biti isplaćene sve zaostale otpremnine preko Fonda rada, nema ništa iako je istekao rok koji je sam odredio.

Pojedini koji čekaju novac tvrde da se na vrh liste za otpremnine dolazi “preko veze”, dok iz Fonda rada odgovaraju da se čeka jer “imaju listu prioriteta”. “Vijestima” je više građana saopštilo da su dobili rješenje o isplati, ali mjesecima ne dobijaju novac, kao i da ih pojedine kolege koje su ostvarile to pravo savjetuju da “nađu vezu i odmah će dobili pare”.

Lukšić je prije dva mjeseca, kada je bio gost Saveza sindikata Crne Gore, kazao da Ministarstvo finansija radi na rješenju koje će dramatično ubrzati isplatu svih obaveza koje se tiču Fonda rada, te da će to biti urađeno u “naredna dva mjeseca”.

Tokom ove godine, kako je rečeno iz Ministarstva finansija isplaćene su 932 otpremnine za „žrtve tranzicije“, a prema podacima Fonda rada svojih 1.925,5 eura čeka još 14.704 bivša radnika za što bi trebalo 30 miliona.

Iz Ministarstva je rečeno da se isplata potraživanja vrši dinamikom koja zavisi od priliva novca iz budžeta.

„Novac se isplaćuje bržom dinamikom od predviđene, što potvrđuje podatak da je ove godine isplaćeno 1.795.000 eura, dok je Fond rada u istom periodu ostvario prihode u iznosu od 839.994,94 eura. Analiziramo sve moguće modele i očekujemo da će u kratkom roku biti definisano rješenje koje će omogućiti dodatno ubrzanje dinamike isplata“, saopšteno je „Vijestima“ iz Ministarstva.

Dok se čeka „dodatno ubrzanje dinamike“ raste nezadovoljstvo građana koji čekaju otpremnine, a ljute ih i informacije o “vezi” do vrha liste za isplatu otpremnine.

Direktor Fonda rada Kemal Đečević je upoznat sa takvim optužbama ali, kako je saopštio “Vijestima”, građani tako misle jer nijesu dovoljni informisani “da je u toku postupka pripreme i obrade zahtjeva često neophodno pribaviti dodatnu dokumentaciju po službenoj dužnosti od drugih državnih organa, institucija ili poslodavca”.

“Prilikom pripreme zahtjeva za razmatranje na jednoj sjednici Upravnog odbora, po zakonom utvrđenoj proceduri, vodi se računa da u ukupnom broju predmeta bude zastupljeno više opština i poslodavca iz tih opština, po redosljedu predaje. U dosadašnjem radu prioritet je dat opštinama sa sjevera Crne Gore iz socio-ekonomskih razloga. Takođe, prioritet za obradu je dat u pojedinačnim zahtjevima lica lošeg zdravstvenog stanja koja prilože medicinsku dokumentaciju, a u slučaju da iz iste porodice ima više osoba kojima je prihvaćen zahtjev jedan član ima prioritet da cijela porodica ne bi bila ugrožena”, objasnio je Đečević.

Ipak, iako su „Vijesti” tražile odluku po kojoj je takav prioritet utvrđen, ona nije dostavljena.

Đečević je rekao da dodatne dokaze traže da bi spriječili da neko, ko je prije osnivanja Fonda rada dobio otpremninu, opet dobije novac po istom osnovu.

Taj posao, kako je objasnio, usporava rad stručne službe ali da su sve njihove aktivnosti usmjerene na pripremu i obradu zahtjeva.

„Nastojaćemo da u narednom periodu intenziviramo rad kako bi se ubrzala dinamika donošenja rješenja”, kazao je Đečević.

On je rekao da je „u postupku rješavanja” 14.704 zahtjeva od ukupno 21.323 koje su podnijele osobe koje su ostale bez posla usljed stečaja i za čijim je radom prestala potreba zbog tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena.

„Do sada je riješeno 6.619 zahtjeva. Stručna služba Fonda nakon pripreme i obrade prezentira zahtjeve Upravnom odboru, a na osnovu odluke Upravnog odbora direktor donosi rješenje, što ukazuje da je postupak do donošenja rješenja vrlo složen”, rekao je Đečević.

Moguća emisija obveznica

Đečević je kazao da su u toku aktivnosti da se obezbijedi dodatni novac preko emisije obveznica kako bi se na taj način isplatila potraživanja.

„Početkom godine novac za isplatu potraživanja otpuštan je ubrzanom dinamikom. U prvoj polovini godine isplaćen je dio rješenja donesenih u prethodnoj godini.

Ministarstva rada i socijalnog staranja i finansija preduzimaju aktivnosti u cilju obezbjeđenja novca za redovnu isplatu, kazao je Đečević.

Galerija