Nove zadruge za poljoprivredni napredak

Osnivanje novih zadruga omogućiće napredak u oblasti poljoprivrede, ekološkoj proizvodnji, etno djelatnostima, što se očekuje nakon usvajanja Nacrta zakona o zadrugama

51 pregleda1 komentar(a)
Nikolo Bertolini, Foto: Arhiva "Vijesti"
03.07.2012. 14:03h

Ministar Tarzan Milošević kazao je juče na Konferenciji o kooperativama da je taj zakon prvi značajan korak u pravcu reforme crnogorskog zadružnog saveza koji treba da obezbijedi udruživanje u cilju veće proizvodnje i boljeg pozicioniranja na tržištu.

„Planiramo da se u skupštinsku proceduru stavi na jesenjem zasjedanju. Na taj način namjeravamo da i suštinski implementiramo najbolja rješenja u ovoj oblasti i podstaknemo osnivanje novih zadruga“, rekao je Milošević.

On je objasnio da bi zadruge imale zadatak da pomažu sve ekonomske aktivnosti članova, ali i učine važnim manje proizvođače.

"Zadruga treba da omogući da se ljudi sa različitim znanjima i resursima udruže kako bi uspješnije rješavali probleme plasmana tržišnih viškova u poljoprivrednoj proizvodnji. Na taj način se obezbjeđuje lakši pristup tržištu, doprinosi regulisanju tržišnih uslova, postižu realne cijene, izbjegava kupovina ili prodaja preko posrednika i omogućava dobijanje povoljnijih kredita i osiguranja”, objasnio je Milošević.

Šef operativnog sektora Delegacije EU u Crnoj Gori, Nikola Bertolini, rekao je da projekat ima za cilj podizanje svijest javnosti o kooperativama kao vrsti preduzetništva. On smatra da su zadružna preduzeća važan dio savremenog evropskog ekonomskog života i industije.

“U EU ima 250 hilada zadružnih preduzeća, koja zapošljavanju 5,4 miliona ljudi. Ta preduzeća čine značajan tržišni udio u važnim industrijama u većini članica EU, posebno u poljoprivredi i to 83 odsto u Holandiji, 79 odsto u Finskoj, 55 odsto u Italiji i 50 odsto u Francuskoj“, istakao je Bertolini.

Realizacija projekta Uvođenje socijalne ekonomije i rehabilitacija kooperativa, kao podrška ruralnom razvoju Crne Gore počela je u maju prošle godine i rađeno je na reformi zakonodavstva, jačanju kapaciteta i vidljivost i promovisanje.

Podnosilac projekta je Cooperatives Europe, dok je glavni partner za sprovođenje italijanska nevladina organizacija COSV.