Evropska centralna banka Grčkoj: Ne odlažite reforme

Nova koaliciona vlada pokušava da unese izmjene u program pomoći Grčkoj, u trenutku kada se nalazi u petoj godini recesije

0 komentar(a)
02.07.2012. 11:13h

Visoki zvaničnik Evropske centralne banke apelovao je danas na novu grčku vladu da dalje ne odlaže primjenu obimnih strukturalnih reformi u zemlji.

Član odbora evropske banke Herg Asmusen doputovao je u Atinu u trenutku kad nova koaliciona vlada pregovara sa kreditorima.

Vlada pokušava da unese izmjene u program pomoći Grčkoj, u trenutku kada se nalazi u petoj godini recesije.

Asmusen, koji se sastao sa grčkim ministrom finansija Janisom Sturnarasom, rekao je da Grčka ne bi trebalo da dalje "produžava bol" reformi.

"Ne čekajte. Ne produžavajte bol... pošto je bolje da povratite povjerenje u ekonomiju zemlje", kazao je Asmusen grčkom ministru finansija Janisu Sturnarasu

"Ako je utvrđeno da nešto mora da se uradi, uradite to brzo", kazao je Asmusen na konferenciji o finansijama u Atini.

"Ne čekajte. Ne produžavajte bol... pošto je bolje da povratite povjerenje u ekonomiju zemlje", dodao je.

Nova grčka vlada pod vođstvom konzervativaca formirana je nakon opštih izbora 17. juna, čime je okončana višemjesečna politička neizvjesnost, a na kojima je porasla podrška partijama koje se protive oštrim mjerama štednje.

Novi premijer Antonis Samaras, koji se kod kuće oporavlja od operacije oka, tvrdi da uslovi sporazuma o pomoći Grčkoj, koji su počeli da se sprovode 2010. godine, nisu podstakli ekonomski rast.

S druge strane, Asmusen kaže da bi oklijevanje u rješavanju određenih problema - prije svega u javnoj administraciji i konkurentnosti - donijelo još problema.

"Problemi ne nestaju. Umjesto toga, tržišta gube povjerenje u izjave zvaničnika.

Asmusen zahtijeva drastičnije mjere od nove grčke vlade (Ilustracija)

Vlade moraju da primijene drastičnije mjere kako bi povratile kredibilitet", zaključio je Asmusen.

Galerija