Kraljica Elizabeta se rukovala sa bivšim komandantom IRA

"Današnji događaj je veliki i to u izvjesnom smislu predstavlja konačno rukovanje", rekao je bivši državni sekretar za Sjevernu Irsku

1 komentar(a)
27.06.2012. 16:53h

Britanska kraljica Elizabeta danas se prvi put rukovala sa bivšim komandantom Irske republikanske armije (IRA) Martinom Mekginisom, čime je podvučena crta ispod sukoba koji je odnio na hiljade života vojnika i civila, među kojima je bio i jedan njen rođak.

Susret sa Mekginisom, koji je sada zamjenik premijera Sjeverne Irske, upriličen je 14 godina pošto je IRA okončala rat protiv britanske kontrole nad tom teritorijom, i predstavlja poslednju veliku prekretnicu u mirovnom procesu čiji se uspjeh proučava širom svijeta.

Kraljica je razgovarala sa Mekginisom iza zatvorenih vrata u jednom pozorištu u predgrađu Belfasta, a sastanak je obezbjeđivalo nekoliko stotina policajaca, navodi Rojters.

Neki irski disidenti i žrtve IRA su bili protiv pomirenja, ali velika većina političara u Sjevernoj Irskoj je podržala prvi susret kraljice sa jednim od lidera IRA ili njenog bivšeg političkog krila Šin Fejna.

"Današnji događaj je veliki i to u izvjesnom smislu predstavlja konačno rukovanje", rekao je bivši državni sekretar za Sjevernu Irsku (2001-2002) Džon Rid.

"Ovo je veoma značajan korak na svim nivoima, ali predstavlja samo još jedan korak u jednom dugotrajnom procesu. Za potpuno pomirenje

Galerija