Švedska neće blokirati put ka EU ako ostane usamljena

Tobi Vogel ocijenio da bi Šveđani mogli kočiti Crnu Goru samo uz podršku drugih članica i podsjetio da Švedska nije jedina zemlja koja bi spriječila otvaranje pregovora

14 komentar(a)
24.06.2012. 09:34h

Švedska neće blokirati početak pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji (EU) u slučaju da ostane usamljena u svom stavu da država nije još spremna za taj proces, ocijenio je briselski novinar Tobi Vogel.

"To će uraditi samo ako su se i ostale zemlje članice spremile za blokadu", kazao je novinar Evropskog glasa (European Voice) koji je sredinom sedmice objavio analizu o preprekama Crne Gore u procesu otvaranja pregovora sa EU.

Međutim, Vogel je u razgovoru za “Vijesti” kazao da je svaka primjedba u fazi iščekivanja potencijalno ozbiljna i odlučujuća.

"Švedska još nema ambasadu u Podgorici, ali su svi izgledi da stav prema Srbiji i Crnoj Gori dolazi iz samog državnog vrha"
Komentarišući prijetnju švedskog ministra spoljnih poslova da će usporiti odluku EU da otvori pregovore sa Crnom Gorom, novinar Evropskog glasa ističe da je (Karl) Bilt bio sasvim negativan u vezi sa Crnom Gorom, ali veoma pozitivan u vezi sa Srbijom.

"Švedska još nema ambasadu u Podgorici, ali su svi izgledi da stav prema Srbiji i Crnoj Gori dolazi iz samog državnog vrha", kaže sagovornik "Vijesti", koji u Briselu piše o spoljnoj politici i proširenju EU.

Vogel je podsjetio da Švedska nije jedina zemlja koja bi spriječila otvaranje pregovora, već i da su Francuska i Holandija izazvale jake sumnje da je Crna Gora spremna za početak pregovora.

"Problemi koje diplomate stalno navode se odnose na korupciju i organizovani kriminal”, objašnjava Vogel i dodaje da ne zna da li se iza navedenih razloga krije drugi zbog kojih zemlje članice sumnjaju u spremnost Crne Gore.

"Evropi je trenutno najvažnija primjena zakona i efikasni sudski procesi, pa su presude bitnije od hapšenja"
Briselski novinar je kao konsultant UNDP-a nekoliko godina '90-ih proveo u misijama u BiH i na Kosovu, pa dobro poznaje prilike na Balkanu i odnos postkomunističkih zemalja sa EU.

"Čini mi se da je crnogorska Vlada bila efikasna i ozbiljna u pripremama za otvaranje pregovora", ocjenjuje Vogel.

Iako je u svom tekstu u Evropskom glasu naveo očekivanja švedskog premijera da otkriju "nove informacije o korupciji na visokom nivou", ne misli da bi nova hapšenje doprinijela otvaranju pregovora sa EU.

"Evropi je trenutno najvažnija primjena zakona i efikasni sudski procesi, pa su presude bitnije od hapšenja", smatra sagovornik "Vijesti".

Ukoliko Crna Gora u junu ne dobije datum za početak pregovora, prema mišljenju novinara iz Brisela, to bi mogla biti smetnja, ali ne i tragedija.

Na pitanje "Vijesti" da li bi Crnu Goru tada mogla zadesiti sudbina Makedonije koja je blokirana više od šest godina i u kojoj su usporile reforme, a porastao nacionalizam, za briselskog novinara je nemogući scenario.

"Ako se to i dogodi, početak pregovora će se odložiti iz potpuno drugačijih razloga i to najviše na nekoliko mjeseci, ili pola godine", smatra Vogel.

EU nije prestroga dok ne otvori pregovore

I pored dvadesetogodišnje vladavine Mila Đukanovića, navodnih veza državnog vrha sa italijanskom mafijom i serije tekstova stranih medija o korupciji i kriminalu u Crnoj Gori, novinar Evropskog glasa kaže da se vlade zemalja EU trude da ne budu prestroge prema kandidatima za članstvo.

"Hrvatski pristupni pregovori su bili najteži do sada, a prijevremeni pokazatelji su da će za Crnu Goru biti još teži", objašnjava Vogel.

Ipak novinar iz Brisela smatra da bi u ovoj fazi evropsko javno mnjenje moglo da ima više uticaja nego u prošlosti.

"Važno je imati na umu da većini evropske javnosti nije naročito stalo do Balkana i proširenja i da su Evropljani u većini apsolutne neznalice oko pitanja koja se tiču Crne Gore. Ipak to nije bitna tema nigdje u Evropi", poručuje Vogel.