Ptičiji grip bi mogao da mutira i izazove pandemiju

Naučnici su upozorili da bi virus pričijeg gripa H5N1 mogao mutirati u formu koja se brzo širi među ljudima.

0 komentar(a)
Ptičiji grip, Foto: Beta
22.06.2012. 14:57h

Istraživači su identifikovali pet genetskih promjena koje bi mogle da dovedu do toga da virus H5N1 izazove smrtonosnu pandemiju. Prema njihovim procjenama, teoretski je moguće da se ove promjene stvarno dogode u prirodi.

Američke agencije su iz straha od terorizma i stvaranja novog biološkog naoružanja pokušale da zabrane objavljivanje djelova ovog istraživanja, ali neuspješno.

Prema riječima profesora Rona Fouchiera, sa medicinskog centra Erasmus u Holandiji, koji je vodio ovo istraživanje, objavljivanje rada će dati široj naučnoj zajednici najbolju mogućnost za borbu protiv mogućih pandemija ptičijeg gripa u budućnosti.

"Nadamo se da ćemo shvatiti koji virusi mogu da izazovu pandemiju, a ako to budemo znali, moći ćemo da ih spriječimo pomoću strogih programa uništenja", kazao je Fouchier za BBC.

On je takođe rekao i da bi ovo istraživanje moglo da pomogne pri otkrivanju i razvoju vakcina protiv smrtonosnih formi ptičijeg gripa.

Virus H5N1 je odgovoran za smrt desetina miliona ptica, a još stotine miliona ih biva ubijeno kako bi se zaustavilo njegovo širenje. Virus je smrtonosan i za ljude, ali se može prenijet samo bliskim kontaktom sa zaraženim pticama. Upravo zbog toga je od ovog virusa umrlo relativno malo ljudi. Od 2003. godine su od ovog virusa umrle 332 osobe.

Međutim, u svijetu vlada strah da bi virus mogao mutirati u formu koja se između ljudi prenosi putem vazduha, kašljem ili kijanjem. To bi moglo da izazovei pandemiju, koja bi se brzo proširila po svijetu i ubila desetine miliona ljudi. Ova studija je dokazala da je to teoretski moguće.

Naučni tim profesora Fouchiera je uporedio genetsku strukturu virusa ptičijeg gripa sa virusima koji su u prošlosti izazivali pandemije. Pronađeno je pet ključnih razlika za koje naučnici vjeruju da omogućavaju širenje virusa vazduhom. Njihove sumnje su potvrđene kada je genetski modifikovani virus H5N1, kojem su uklonjene navedene razlike, imao mogućnost širenja vazduhom između laboratorijskih životinja.

Iako su dokazali da se ptičiji grip može prenositi vazduhom, naučnici još ne znaju kolika je stvarna mogućnost da se to u prirodi, van laboratorijskih uslova, zaista i desi. Potrebna su dodatna istraživanja o tome kako se virusi gripa prenose između ljudi.

Međutim, jasno je da je nastajanje ovakve forme virusa prirodnim putem malo vjerovatno, jer bi se inače taj virus već pojavio.