Lav Tolstoj ima 200 potomaka

Svake druge godine potomci poznatog pisca se okupljaju iz Švedske, Italije, Urugvaja, Brazila, Amerike i Francuske. radi viđanja i druženja

402 pregleda6 komentar(a)
22.06.2012. 09:18h

Oko dvije stotine potomaka Lava Nikolajeviča Tolstoja (1828-1910) svake druge godine se okupljaju radi viđanja i druženja, kako je sam izjavio jedan od prapraunuka slavnog pisca Vladimir Tolstoj.

U Rusiji živi dvadesetak Tolstojevih potomaka, u Švedskoj skoro sto, dok su ostali u Italiji, Urugvaju, Brazilu, Americi i Francuskoj.

Svi pravoslavci nijesu pravoslavci, vec prema saznanjima, ima ih katolika, ali i protestanata.

Vladimir Tolstoj, koga je predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno imenovao za jednog od brojnih savjetnika, kaže da su se neki 1945. vratili iz tadašnje Jugoslavije u Rusiju.

Ovaj Tolstojev prapraunuk već godinama je direktor memorijala "Jasna Poljana", koji je od Moskve udaljen 200 kilometara, a u kome je slavni pisac proveo najveći dio svog života.

Vladimir Tolstoj je do prije nekoliko godina pozivao Rusku pravoslavnu crkvu da ponovo razmotri okolnosti pod kojima je njegov čukundeda 1901. godine anatemisan i isključen iz Crkve. To isključenje je, kako se navodi, odvojilo znatan deo ruskih intelektualaca od crkve i ta distanca je ostala do danas.

Ruski sveštenici vjernicima uopšte ne savjetuju da čitaju djela Tolstoja.

VIA podsjeća da je 100. godišnjica Tolstojeve smrti prije dvije godine obiljležena veoma skromno i da je on ne samo za Crkvu, već i za državu, ostao buntovnik.