Markes ostavlja pero zbog Alchajmera

Čuveni nobelovac, poznat po romanima "Sto godina samoće" i "Ljubav u doba kolere", boluje od Alchajmerove bolesti koja je napredovala do stadijuma da ovaj književnik jedva prepoznaje članove porodice

73 pregleda0 komentar(a)
19.06.2012. 18:51h

Gabrijel Garsija Markes najvjerovatnije više neće pisati, jer je njegovo zdravstveno stanje, kako prenosi B92, znatno pogoršano.

Čuveni nobelovac, poznat po romanima "Sto godina samoće" i "Ljubav u doba kolere", boluje od Alchajmerove bolesti koja je napredovala do stadijuma da ovaj osamdesetpetogodišnji književnik jedva prepoznaje članove porodice.

"Vrlo sam zabrinut jer su i Markesova braća i majka umrli od Alchajmerove bolesti, od koje i sam pisac boluje“, kazao je Plinio Apluejo Mendosa čileanskom dnevniku „La Tercera“.

Vijest o lošem zdravstvenom stanju jednog od najznačajnijih pisaca porijeklom iz Južne Amerike potvrdio je i njegov službeni biograf Daso Saldiva, dodajući da pisac neće završiti drugi dio svoje biografije "Živjeti da bi se pripovjedalo".

Međutim, slične priče i ranije su se pojavljivale u medijima. Kada je prije nekoliko godina objavio roman „Sećanje na moje tužne kurve“, najuži krug prijatelja oko pisca tvrdio je da je njegova bolest već tada uzela maha i dovela njegovu karijeru do kraja.

Nasuprot tadašnjim glasinama, Markes je poslije toga uspio da sredi zbirku svojih govora "Nisam došao da držim govor", a Kristobal Pera, urednik tog izdanja, najavio je tom prilikom i novi Markesov ljubavni roman "Vidimo se u avgustu".