Sirija: Režim bombarduje Homs i optužuje pobunjenike da ometaju evakuaciju civila

General-major Mud je rekao da su posmatrači čitavu sedmicu pokušavali da izvedu porodice i ranjenike iz Homsa, koji je režim gađao

2 komentar(a)
19.06.2012. 13:23h

Vlada Sirije je spremna da na poziv UN evakuiše civile, nedjelju dana zarobljene borbama u glavnom uporištu pobunjenika, gradu Homsu.

Vlada je optužila pobunjenike da ometaju evakuaciju.

General-major Robert Mud, šef posmatračke misije UN u Siriji, zatražio je od obiju strana u sukobu da ženama, djeci i bolesnima omoguće bezbjedan izlazak iz tog grada i drugih zona sukoba.

Ministarstvo vanjskih poslova, čiju izjavu prenosi državna novinska agencija Sana,

General-major Robert Mud, šef posmatračke misije UN u Siriji, zatražio je od obiju strana u sukobu da ženama, djeci i bolesnima omoguće bezbjedan izlazak iz Homsa i drugih zona sukoba
kaže da je Vlada stupila u kontakt sa misijom UN i vlastima Homsa da bi počelo izvođenje civila iz tog grada.

"Ali napori posmatračke misije UN nisu uspjeli zbog opstukcije naoružanih terorističkih grupa koje koriste civile kao živi štit". Sirijska vlada pobunjenike naziva teroristima.

U nedjelju je Mud rekao da su posmatrači čitavu sedmicu pokušavali da izvedu porodice i ranjenike iz Homsa, koji je režim gađao.

Ta ofanziva je dio šireg pritiska vlasti predsjednika Bašara al-Asada da ponovo uspostavi kontrolu nad područjima koja širom zemlje drže pobunjenici.

Aktivisti kažu da je oko 1.000 porodica zarobljeno vladinim napadima u Homsu.

Zabrinuti za vlastitu bezbjednost, "plavi šljemovi" obustavljaju sve aktivnosti u Siriji (Ilustracija)

U subotu je iz UN rečeno da njihovih 300 posmatrača u Siriji obustavlja sve aktivnosti zbog zabrinutosti za sopstvenu bezbjednost jer su se borbe pojačale, ali posmatrači ostaju u Damasku.

Galerija