Proširenje EU doprinosi stabilnosti Balkana

Vujanović je uvjeren da će Malta ohrabriti svoje kompanije da investiraju u Crnu Goru i uspostavljaju partnerstva sa njenim preduzećima i privrednicima

7 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta
14.06.2012. 17:36h

Nastavak politike proširenja Evropske unije (EU) dovešće do dalje političke stabilnosti, ekonomskog razvoja i povoljne društvene klime u regionu zapadnog Balkana, kazao je premijer Malte Lorenso Gonzi.

On je nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, kazao da će Malta i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU.

"Malta podržava Crnu Goru u evropskim integracijama, jer smatramo da je region zapadnog Balkana važan prostor za EU. Sigurni smo da će članstvo Crne Gore u EU biti jak signal da je Unija otvorena za države tog regiona", naveo je Gonzi.

Vujanović je kazao da je Crna Gora zahvalna Malti za podršku u evropskim integracijama.

"Za Crnu Goru je značajna podrška Malte na evropskom putu, kao i pomoć kako bi ojačali administrativne kapacitete u oblasti diplomatije i kako bi lakše pristupili evropskim fondovima", rekao je on.

Vujanović i Gonzi imali su radni ručak u Valeti, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz diplomatskog, političkog i ekonomskog života Malte.

Vujanović uvjeren u investiranje Malte

Vujanović je uvjeren da će Malta ohrabriti svoje kompanije da investiraju u Crnu Goru i uspostavljaju partnerstva sa njenim preduzećima i privrednicima.

Vujanović je prenoseći pozitivne utiske sa biznis foruma koji je održan pod njegovim i pokroviteljstvom predsjednika Malte Džordž Abele, saopštio očekivanje snažnije ekonomske povezanosti dvije države.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, iskazao zadovoljstvo sadržajnim i intenzivnim odnosima na državnom nivou, konstatujući da postoji kvalitetna ugovorna osnova dvije države za saradnju u svim oblastima.

"Naš zajednički zadatak biće da izgradimo bolje odnose u oblasti ekonomije. Naši državni odnosi su prijateljski i plodonosni i sada samo treba da unapredimo privrednu saradnju", kazao je Vujanović.

Gonzi je naveo da Crna Gora i Malta imaju dosta toga zajedničkog, zbog čega ima puno prostora za intenziviranje privrednih odnosa.

"Crna Gora ima strateško mjesto u svom regionu, kao što Malta zauzima stratešku poziciju u Sredozemlju", kazao je on.

Gonzi je naveo da je turizam jedna od oblasti gdje dvije države najprije mogu da unaprijede ekonomsku saradnju, jer je ta privredna grana važna za obje zemlje.

"Postoji još puno oblasti u kojima možemo zajedno da radimo. Naš zajednički cilj je da, kroz privrednu saradnju, stvorimo uslove za otvaranje novih radnih mjesta", rekao je on.