Osnovni sud ispravio grešku - Obrenovićima izvršitelji neće kucati na vrata

Sud u Nikšiću je bez prisustva i ikakvog obavještenja Bojanu Obrenoviću donio presudu kojom ga je obavezao da vrati dug od 350.000 eura

468 pregleda7 komentar(a)
12.06.2012. 18:04h

Nikšićki Osnovni sud dozvolio je ponavljanje postupka porodici Obrenović, nakon odluke Višeg suda da ukine prvobitno rješenje kojim im nije dozvoljeno ponavljanje sudskog procesa za koji nijesu ni znali da se vodio u gradu pod Trebjesom.

Sud u Nikšiću je, u februaru prošle godine, bez prisustva i ikakvog obavještenja Bojanu Obrenoviću, donio presudu kojom ga je obavezao da vrati dug od 350.000 eura Nikšićaninu Milanu Stevoviću.

Obrenovići su saznali za navodni dug kada su, u oktobru prošle godine, izvršitelji podgoričkog Osnovnog suda došli na vrata njegove supruge Zorice, koja živi sa četvoro maloljetne djece u stanu u Podgorici, i rekli joj da pripada Stevoviću, te da se ona mora iseliti.

Kako sudski izvršitelji ne mogu obustaviti iseljenje Obrenovića, dok god novo rješenje o ponavljanju postupka ne postane pravosnažno, Zorica će, obzirom da očekuje da će se Stevović žaliti na takvu odluku suda, opet urgirati Višem sudu kako bi rješenje što prije postalo pravosnažno.

Stevović nije želio da komentariše sudske odluke, kao ni da kaže da li će se žaliti na novo rješenje Osnovnog suda.

"Sigurno ne postoji ni slična presuda da se zbog izjava nečijih srodnika usvoji toliki tužbeni zahtjev. Ja neću napustiti stan, želim da se zelenašima konačno stane na put", navela je Zorica Obrenović

"Pravosudni organi treba da rade svoj posao, na sudu će se dokazati ko je u pravu. Srećno joj bilo ako dobije", kratko je rekao Stevović.

U rješenju Višeg suda se navodi da nikšićki sud nije mogao odbaciti predlog za ponavljanje postupka kao neblagovremen, jer je rok za podnošenje takvog predloga 30 dana od dostavljanja odluke stranci u postupku, a ne privremenom zastupniku, koji je po njihovom mišljenju postavljen nezakonito.

"Prvostepeni sud je bio dužan da se obrati MUP-u, ukoliko nije mogao saznati tačnu adresu tuženog, pa tek nakon toga mogao pristupiti postavljanju privremenog zastupnika", navodi se u rješenju Višeg suda.

Kako je Zorica ranije objasnila, sud je, kako nije mogao doći do njenog supruga, postavio privremenog zastupnika u tom postupku, koji se nije pojavljivao na ročištima, niti uložio žalbu na takvu presudu, zbog čega je i tražila ponavljanje postupka, što joj Osnovni sud u Nikšiću tada nije dozvolio.

"Zadovoljna sam što je Viši sud pažljivo pogledao predmet, uočio greške i donio zakonito rješenje. Nadam se da će odluka što prije postati pravosnažna kako bih mogla mirno živjeti sa svojom porodicom", rekla je Obrenović.

Obrenović se prije nešto više od mjesec dana obratila "Vijestima", navodeći da je sudija nikšićkog Osnovnog suda bez ikakvog pisanog dokaza, na osnovu izjava Stevovićeve supruge i rođaka, kao i bez obavještavanja porodice Obrenović da se postupak vodi u tom sudu, donijela presudu da njen suprug treba da mu vrati 350.000 eura.

„Kasnije sam saznala da je to mnogo veća suma nego što je moj suprug od njega pozajmio, a novac mu je vratio.

Stevović je, u njegovom odsustvu, dopisivao zelenaške kamate. Sigurno ne postoji ni slična presuda da se zbog izjava nečijih srodnika usvoji toliki tužbeni zahtjev. Ja neću napustiti stan, želim da se zelenašima konačno stane na put", navela je Obrenović.