Izrael poništio dozvolu boravka za 240.000 Palestinaca

Prema izraelskim vojnim podacima objavljenim u utorak, Izrael je poništio pravo boravka za 240.000 Palestinaca o,d početka okupacije 1967. do uspostavljanja Palestinske samouprave 1994

0 komentar(a)
12.06.2012. 15:31h

U pismu od 10. juna, kao odgovor na zahtjev izraelske nevladine organizacije Hamoked (Centar za zaštitu prava pojedinaca), u koji je dobila uvid agencija Frans Pres, izraelska vojska navodi da je pravo boravka ukinuto za više od 140.000 Palestinaca na Zapadnoj obali - broj objavljen u maju 2011. na osnovu dokumenata ministarstva pravosuđa s kojih je skinuta oznaka tajnosti - i više od 100.000 u Gazi.

Za donošenje tih odluka postoji više razloga, kao što su neučestvovanje u popisu stanovništva i duži boravak u inostranstvu, javlja Slobodna Evropa.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava ističu da mnogi Palestinci nisu primili nikakvo službeno obavještenje o postupku produženja boravišne dozvole, već su nakon povratka sa studija ili rada u inostranstvu samo otkrili da su izgubili status.

"Očito je da okupaciona sila krši zakon time što smanjuje broj lokalnog stanovništva poništavajući mu boravišne dozvole", rekao je sekretar Hamokeda za pravna pitanja Ido Blum.

Nakon 1994. neki su Palestinci ponovo stekli svoje pravo, 12.000 po izraelskim statistikama, obzirom da takva politika više nije bila na snazi na Zapadnoj obali i u Gazi.

No ona se i dalje primjenjuje za stanovnike istočnog Jerusalima koji je Izrael okupirao i pripojio svojoj teritoriji. Palestinski stanovnici koji imaju status stalnog stanovnika i posjeduju izraelsku ličnu kartu, za razliku od stanovnika Zapadne obale, gube pravo povratka ako više od sedam godina borave u inostranstvu.