Gej parada u Podgorici u junu 2013. Laković u organizacionom odboru

"Želimo na vrijeme, ozbiljno da počnemo organizaciju tako velike manifestacije za sljedeću godinu, a na žalost za sada nismo dobili odgovor iz Vlade"

129 pregleda133 komentar(a)
Split Pride, Foto: LGBT Forum Progres
12.06.2012. 17:20h

LGBT Forum Progres počeo je pripreme i konsultacije za formiranja organizacionog Odbora prve podgoričke parade ponosa, koja bi trebalo da se održi za godinu, kazao je direktor te nevladine organizacije Zdravko Cimbaljević.

Cimbaljević, koji je učestvovao na prošlonedjeljnoj paradi ponosa u Splitu, prisutnima se obratio i pozvao ih na "podgorički prajd koji se očekuje u junu 2013. godine".

On je agenciji MINA potvrdio da se time parada može smatrati najavljenom.

Šenlučilo se od zadovoljstva na splitskoj Paradi ponosa kao na crnogorskoj svadbi >>>

"Zvanična najava biće onog momenta kada dobijemo tačan datum organizovanja, ali ovo jeste zvanična najava da će se ona desiti. Zato i krećemo godinu ranije sa organizacijom", kazao je Cimbaljević.

Prema njegovim riječima, LGBT Forum Progres je prije sedmicu poslao inicijativu Vladi da je u toku formiranje organizacionog odbora za podgoričku Paradu ponosa, i da žele sastanak na kom bi razgovarali o podršci "jer je politička podrška na najvećem nivou najbitnija".

"Želimo na vrijeme, ozbiljno da počnemo organizaciju tako velike manifestacije za sljedeću godinu, a na žalost za sada nismo dobili odgovor iz Vlade", rekao je Cimbaljević.

"Nadam se da će naša Vlada vidjeti taj pozitivan primjer od naših komšija i da će pozitivno odgovoriti na našu inicijativu i formirati organizacioni odbor"

On smatra da o važnosti takve podrške svjedoči i organizacija splitske Parade, koja je, kako navodi, doprinijela bezbjednosti svih građana koji su bili u povorci.

"Nadam se da će naša Vlada vidjeti taj pozitivan primjer od naših komšija i da će pozitivno odgovoriti na našu inicijativu i formirati organizacioni odbor", kazao je Cimbaljević.

Prema njegovim riječima, uključivanje predsatvnika Vlade u koordinacioni odbor za organizaciju Parade, neophodna je kako bi se na vrijeme uspostavila dobra saradnja i informisanost.

"Da izbjegnemo mogućnost da naknadno neki čelni ljudi kažu da su neinformisani i da se izbjegnu neugodne situacije za obje strane. Zato želimo da predstavnici Vlade od početka budu uključeni u organizaciju", pojasnio je Cimbaljević.

Kako navodi, organizacioni odbor ne bi radio svakodnevno, već povremeno, tako da to ne bi oduzimalo značajno vrijeme za one koji budu određeni za članove.

"Želimo da dio organizacije budu donosioci odluka i one koji imaju moć odlučivanja, jer u pitanju je takvo tijelo koja zahtijeva donošenje odluka na sastancima a ne kasnije, negdje mimo toga", rekao je on.

Laković u organizacionom odboru Povorke ponosa

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Marijana Laković biće predstavnik te institucije u organizacionom odboru prve Povorke ponosa, koja bi trebalo da bude održana u junu iduće godine u Podgorici.

Cimbaljević je ocijenio da institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore uživa puno povjerenje LGBT zajednice

Ombudsman Šućko Baković i Laković primili su danas, u sjedištu institucije, izvršnog direktora nevladine organizacije (NVO) LGBT Forum Progres Zdravka Cimbaljevića. Kako je saopšteno iz te NVO, Cimbaljević je sagovornike upoznao sa aktivnostima Foruma na obilježevanju Prajd mjeseca u Crnoj Gori i regionu, početku priprema za organizovanje prve Povorke ponosa u Podgorici i procesu konsultacija u vezi sa konstituisanjem pratećeg organizacionog odbora. Cimbaljević je podsjetio na izgrađeno partnerstvo sa crnogorskom Vladom i na zajedničku izjavu kojom su istakli da je “prva Povorka ponosa istorijski važan događaj koji treba da potvrdi sposobnost države Crne Gore da prihvata i njeguje ravnopravnost”. „Baković i Laković su istakli da će institucija Zaštitnika aktivno doprinositi njegovanju međusobnog povjerenja i kontinuiranom poboljšanju uslova za život svih LGBT osoba u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju. Cimbaljević je ocijenio da institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore uživa puno povjerenje LGBT zajednice i da ima odličnu saradnju sa crnogorskim civilnim društvom u vezi poboljšanja i razvoja ljudskih prava u Crnoj Gori. „Zaštitnik je prihvatio, kao vid podrške, inicijativu LGBT Foruma Progres da se na službenoj zgradi te institucije, tokom trajanja Prajd mjeseca, istakne zastava duginih boja koja predstavlja zvanično univerzalno obilježje LGBT zajednice i svih LGBT pokreta u svijetu”, kaže se u saopštenju.