UNICEF: Upala pluća i dijareja među vodećim uzrocima smrti kod djece

Od navedene dvije bolesti godišnje umire više od 2 miliona djece u svijetu, što je 29% smrtnih slučajeva među mališanima starosti do 5 godina

0 komentar(a)
10.06.2012. 11:30h

Zapaljenje pluća i dijareja su među vodećim uzrocima smrti kod djece širom svijeta, naročito među siromašnim stanovništvom, upozorio je UNICEF.

Od navedene dvije bolesti godišnje umire više od dva miliona djece, što je 29 odsto smrtnih slučajeva među mališanima starosti do pet godina, prenijela je francuska novinska agencija AFP iz najnovijeg izvještaja UNICEF.

UNICEF je apelovao na 75 zemalja sa najvećom smrtnošću od navedenih bolesti da, prije svega, imaju ujednačen pristup liječenju djece, odnosno da svu djecu medicinski tretiraju onako kako liječe djecu iz 20 odsto najimućnijih domaćinstava.

UNICEF je apelovao na 75 zemalja sa najvećom smrtnošću od navedenih bolesti da imaju ujednačen pristup liječenju djece, odn. da svu djecu medicinski tretiraju onako kako liječe djecu iz 20% najimućnijih porodica

Od ključnog značaja bi bilo obezbijediti vakcinaciju protiv najznačajnijih uzročnika pneumonije i dijareje, ohrabrivanje majki da doje djecu, poboljšan pristup čistoj vodi i adekvatnim sanitarijama, obezbjeđivanje antibiotika za zapaljenje pluća i rastvora za rehidrataciju kod dijareje.

Oko polovina smrtnih slučajeva od navedenih bolesti među djecom se registruje u pet zemalja: Indiji, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo, Pakistanu i Etiopiji.

UNICEF ističe da 783 miliona ljudi širom svijeta ne koristi bezbjednu vodu za piće, a 2,5 milijardi nema adekvatne sanitarije.

Gotovo 90 odsto smrtnih slučajeva od dijareje širom svijeta izazvano je lošim kvalitetom vode, neadekvatnim sanitarnim uslovima i lošom higijenom.

Pranje ruku vodom i sapunom spada u najisplativije intervencije kojima se smanjuje učestalost i pneumonije i dijareje, naglašava se u izvještaju UNICEF-a.

Zapaljenje pluća je, inače, odgovorno za 18 odsto smrtnih slučajeva, a dijareja za 11 odsto smrtnih slučajeva među djecom u svijetu.

Zapaljenje pluća je odgovorno za 18%, a dijareja za 11% smrtnih slučajeva; poređenja radi, malarija je odgovorna za 7%, a sida za 2%

Poređenja radi, malarija je odgovorna za sedam odsto, a sida za dva odsto smrtnih slučajeva u tom uzrastu.

Galerija