Penzioneri: Pokušaćemo da sa novom vlašću vratimo ono što su nam oteli

Penzioneri iz Udruženja su aktivni učesnici u protestima za poboljšanje materijalnog položaja i smjenu vlast

3 komentar(a)
10.06.2012. 14:11h

Ono što je za Vladu reforma penzionog sistema za Udruženje za zaštitu penzionera i invalida je obična izmjena zakona kojom su obespravili najstariju populaciju.

Predsjednik Udruženja Vojo Vuletić je u razgovoru za „Vijesti” kazao da bi prosječna penzija u Crnoj Gori, da im vlast nije pomogla „reformom”, bila 65 odsto prosječne zarade, odnosno 319 eura.

Penzioneri iz Udruženja su aktivni učesnici u protestima za poboljšanje materijalnog položaja i smjenu vlasti i njihovi zahtjevi su linearno povećanje penzija za 10 odsto, da one zavise od rasta zarada, da se izbaci izmišljena “švajcarska formula”, da se usklađuju dva puta godišnje i da onima čija su primanja ispod linije siromaštva, a žive samo od toga, država plaća struju vodu i ostale komulanije.

Na taj način bi ih, kako je rekao Vuletić, doveli u situaciju da mogu slobodno da dišu i žive.

„Nedavno smo ispostavili i zahtjev da se najveće penzije spuste na nivo potrošačke korpe (780 eura). To bi bila mala ušteda do 500.000 eura mjesečno, ali ako bi se nekome ko prima 50 eura penzije povećala na 100 njemu bi to značilo”, kazao je Vuletić koji ne vidi drugi način da se izrazi nezadovoljstvo i borba za svoj položaj nego kroz promjenu vlasti.

"Pokušaćemo sa vratimo ono što su nam oteli"

“Pokušaćemo da sa novom vlašću vratimo ono što su nam oteli. Oni su uništili sve ono što su sadašnji penzioneri stvarali cijeli svoj radni vijek. Sva privreda je uništena. Mi smo od usta izdvajali za investicione i stambene fondove da bi mnogi od nas sad bili beskućnici, sa mizernim primanjima, bez osnovne njege i ljekova”, kazao je Vuletić.

Vuletić

On je rekao da takav penzioner ne može sebi ništa da obezbijedi.

„Može da kupi po litar mlijeka, veknu hljeba i da plati račun za struju ako je manji od 10 eura. Za sve ostalo mogu da ga pritiskaju koliko hoće on jednostavno nema”, objasnio je on.

Odnos prema najstarijoj populaciji u društvu Vuletić je okarakterisao kao totalnu socijalnu nebrigu prema ljudima koji su svaki dan sve stariji, a čija djeca su nezaposlena.

„Zamislite predsjednika koji je pokrao državu, onda je izgradio univerzitet, da dere kožu studentima čije je očeve izbacio na ulicu bez posla, a djedove ostavio na nikakve penzije. Ta djeca moraju da progovore”, rekao je Vuletić i dodao da Savez penzionera ne služi penzionerima nego vlasti, a da po istom principu rade i savezi sindikata i studenata.

„Može da kupi po litar mlijeka, veknu hljeba i da plati račun za struju ako je manji od 10 eura"

On očekuje da će odmah nakon izbora penzioneri pretrpjeti dodatni udar kada će biti uveden novi sistem isplate penzija po kojem će pola iznosa dobijati u novcu, a pola u bonovima „koji će moći da se troše u tajkunskim firmama”.

Četvrtina penzionera je apsolutno siromašna

Jedna četvrtina penzionera je apsolutno siromašna, prima manje od 180 eura mjesečno koliko iznosi granica siromaštva. Vuletić je kazao da su to vjerovatno porodične i invalidske penzije, a ne onih koji su se penzionisali nakon punog radnog staža i dovoljnih godina života. To, kako je rekao, nije opravdanje jer u ovoj zemlji niko ne smije da živi ispod granice siromaštva i država treba da održava socijalnu izdržljivost svojih građana.

Do decembra 2003. godine penzije su, objasnio je, proporcionalno usklađivane sa rastom zarada dva puta godišnje. Prosječna penzija je iznosila 65 do 67 odsto od prosječne zarade na nivou Crne Gore.

“Donošenjem novog zakona PIO nastaje strašna zbrka gdje Vlada pravi razne marifetluke kako bi snizila izdvajanja iz budžeta za penzije i uvodi „švajcarsku formulu” po kojoj 50 odsto zavisi od rasta troškova života, a 50 odsto od rasta zarada. Tako je bilo do kraja prošle godine kada su inovirali metodu i sada penzije zavise 25 odsto od rasta zarada, a 75 odsto od rasta troškova života i usklađuje se jednom na početku godine i sve promjene koje se dese u toku godine, inflacije, rast troškova života njih ne interesuju”, kazao je on.

Fond PIO opteretili tehnološkim viškovima

Odnos zaposlenih koji svojim platama i doprinosima zarađuju za penzije aktuelnih penzionera je nikad niži, a Vuletić je podsjetio da iznosi jedan penzioner na 1,6 radnika, a trebalo bi da ih bude makar četiri ili pet kako bi sistem mogao normalno da funkcioniše.

„Fond PIO su opteretili sa tehnološkim viškovima i pretvorili ga u socijalnu kategoriju. Penzije su dobijali oni koji su ostajali bez posla zbog pljačkaških privatizacija i korupcije. Sve su ih trpali u prijevremene penzije na teret penzionog fonda. Niko ne razmišlja da uvede progresivne stope oporezivanja pa da oni koji više primaju snose i veći teret. Radi se obrnuto, oporezuju se oni koji imaju najmanje”, kazao je Vuletić i dodao da treba da se naplaćuju svi doprinosi iz osnova zaposlenih radnika i da se „nezakonito stečena i lopovska imovina počne oduzimati i vraćati i da se na taj način punu budžet”.

Fond PIO su opteretili sa tehnološkim viškovima i pretvorili ga u socijalnu kategoriju

Udruženje će se zalagati i za uvođenje volonterskog rada u penzionerskim organizacijama kako ne bi izdvajali za funkcionere od dva do četiri eura mjesečno.

“Predsjednici opštinskih odbora Saveza penzionera primaju ogromne pare, tako Savo Barović prima oko 3.000 eura - maksimalnu penziju, oko 800 eura jer je predsjednik opštinskog odbora i isto toliko jer je član Upravnog odbora Fonda PIO, a penzioneri mu primaju 50 eura”, kazao je Vuletić.

Neopravdan strah od kašnjenja penzija

Strah penzionera da će ostati bez penzija ili da će one kasniti je, kako je rekao Vulatić, potpuno neopravdan i ne treba da ih sprečava da se bore za sebe i izlaze na protesta.

„Penzije se redovno isplaćuju i to je prioritet po svim konvencijama, kako i socijalna davanja, i tu čak ni ova vlast ništa ne može. Oni se hvale sa tim kako nam redovno daju penzije ali to je njihova obaveza od koje nikako ne mogu pobjeći i to nema nikakve veze sa njihovm dobrom voljom”, objasnio je Vuletić i dodao da se „ta priča često plasira raznim špijunskim kanalima”.

Penzioneri se plaše ukidanja penzije jer, kako je rekao, ne mogu da shvate da je to njihovo pravo i da država ne može da ne isplaćuje ih bez obzira na ponašanje penzionera i njegovo političko opredjeljenje.

Manje od 280 eura prima 64.000 penzionera

Oko 30.000 penzionera u Crnoj Gori prima manje od 180 eura i nalaze se u poziciji gladi, kazao je Vuletić i dodao da oko 64.000 penzionera prima manje od 280 eura. Manje od 100 eura mjesečno prima 2.040 penzionera.

Ipak, nijesu svi penzioneri ugroženi, tako njih oko 7.000, kako tvrdi Vuletić primaju penzije od 513 do 925 eura i to su penzije koje su ostvarene iz redovnog radnog odnosa, a primaju ih nekadašnji bankari, direktori dobrih firmi, diplomate, generali, inspektori, penzioneri EPCG, PTT, KAP-a, 19. decembar...

“Imamo i 184 penzionera koji primaju više od 1.000 čak i do 2.095 eura. To su „bonus penzioneri”, oni su „stvaraoci”, dobitnici Trinaestojulske nagrade, vrsni umjetnici, pa su ih da bi im ostali privrženi častili tim penzijama. Oni su potrebni režimu da im bezvrijedno pričaju u javnosti po potrebi”, objasnio je Vulatić.

Galerija

penzioneri FOTO: Luka Zeković