Ikerov duh muči Italijane

Uspon „crvene furije” i ujedinjenje evropske i svjetske krune krenuo je upravo od okršaja sa Italijanima 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj

2 komentar(a)
Spanjolci_3, Foto: REUTERS
10.06.2012. 12:03h

Popodnevni termin trećeg dana Evropskog prvenstva rezervisan je za klasik, okršaj Španija i Italije u Gdanjsku.

Uspon „crvene furije” i ujedinjenje evropske i svjetske krune krenuo je upravo od okršaja sa Italijanima 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj.

Tim koji je tada predvodio s klupe Luis Aragones u četvrtfinalu je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisao „azure”. Junak je bio Iker Kasiljas...

"Iker promijenio istoriju”, bio je naslov u madridskoj „Marki” dan nakon epske pobjede nad Italijanima.

I taj meč je zaista promijenio sve, jer je Španija tada prvi put poslije 20 godina prošla u polufinale, a sve što se dešavalo poslije toga je poznato - Ćavi, Inijesta, Tores, Fabregas i družina postali su apsolutni evropski i svjetski vladari.

"Pamtiću taj meč u Beču dok sam živ. U grupi smo bili dominantni, ostvarili smo tri pobjede, a onda nismo ni slutili da će Italija da nas tako namuči. I siguran sam - da nismo pobijedili u tom meču danas se ne bi pričalo o velikoj Španiji", rekao je Kasiljas.

A pobjeda na startu ovog Eura bi takođe bila ključna za plasman u četvrtfinale.

"Pobijediti Italiju na velikom takmičenju je poseban motiv. Favoriti smo u ovoj grupi, ne bježimo od te uloge, ali svi žele da nam naude i to je potpuno normalno. Zato moramo da budemo pravi od prvog minuta, jer nijedan meč u grupi neće biti lak", kazao je golman Reala.

Ćavi Ernandes je pozvao na oprez, jer „ova Italija ne liči na one iz prošlosti”. Tačnije, katenaćo nije prisutan u filozofiji selektora Ćezarea Prandelija.

"Predviđam da će biti spektakularan meč. Zašto? Zato što ova Italija želi da se nadigrava, na sredini terena ima majstora poput Pirla, tu su i Baloteli, Kasano... A ti igrači definitivno ne razmišljaju da se zabiju pred svoj gol", istakao je Ćavi.

Italijani su nakon debakla od Rusije u prijateljskom meču (3:0) morali da mijenjaju sistem - Prandeli je riješio da se Španiji suprotstavi sa tri igrača u posljednjoj liniji.

Tako će mjesto nedovoljno oporavljenog Andree Barzaljija zauzeti Romin univerzalac Danijele de Rosi koji će u odbrani da zaigra sa Đorđom Kjelinijem i Leonardom Bonućijem.

"Igraću šta god mi selektor traži, tu nema dileme i 99 odsto sam siguran da me čeka pozicija u odbrani", poručio je De Rosi.

Prandeli je prepustio ulogu favorita protivniku.

"Spremni smo da iznenadimo Španiju, a ja vjerujem da imamo način za to", rekao je Prandeli koji će danas u Gdanjsku debitovati na velikim takmičenjima.

Španija - Italija

Gdanjsk - Stadion „Gdanjsk arena”. Kapacitet: 43.615. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska). Početak u 18 časova.

Španija (4-2-3-1): Kasiljas - Arbeloa, Serhio Ramos, Pike, Alba - Ćabi Alonso, Buskets - David Silva, Ćavi, Inijesta - Tores.

Italija (3-5-2): Bufon - Bonući, De Rosi, Kjelini - Mađo, Tijago Mota, Pirlo, Markizio, Balzareti - Baloteli, Kasano.

Donadoni i Anćeloti: Italija pobjeđuje

Bivši selektor Italije Roberto Donadoni (zamijenio ga je upravo Ćezare Prandeli) vjeruje da Italija može da se suprotstavi Španiji i da je pobijedi na startu Eura.

"Možemo pobijediti Ćavija, Inijestu i družinu, ali moramo da ih napadnemo. Prošle godine smo ih dobili u prijateljskoj utakmici i tada se pokazalo da Španija teško igra kada je napadnuta. Sviđa mi se nogometna Prandelijeva filozofija. I ja sam želio da uradim isto sa Italijom, ali nisam imao vremena", rekao je Donadoni.

Karlo Anćeloti vidi Italiju kako ide do kraja na ovom turniru.

"Italija može do finala. Takođe, Španija je postala ovo što je danas, pobjednička ekipa, nakon što je 2008. u četvrtfinalu izbacila Italiju nakon penala. Vidite kako jedan detalj može da promijeni istoriju", istakao je trener Pari Sen Žermena.