Kolaković: To je privilegija

"U glavi nam je samo bilo da se plasiramo, svi zajedno smo imali samo jedan cilj", kaže za „Vijesti” Kolaković.

3 komentar(a)
10.06.2012. 11:22h

Veliki je broj vrhunskih sportista i trenera koji tokom karijere nijesu imali priliku da učestvuju na Olimpijskim igrama. Boravak u olimpijskom selu je privilegija odabranih, srećnih, a još manji je broj onih kojima je to pošlo za rukom više puta - Igor Kolaković u Londonu će upisati svoj treći nastup na OI.

"To je, zaista, privilegija, jer mislim da je vrlo teško doći do Olimpijskih igara i zbog sistema kvalifikacija, posebno u odbojci, gdje je to pakao. Da budem iskren, nisam razmišljao o tome, meni je bilo bitno da izborimo vizu za London, jer mislim da je to ova generacija zaslužila. A nije bilo nimalo lako, iako smo dosta ubjedljivo pobjeđivali. Ali, u glavi nam je samo bilo da se plasiramo, svi zajedno smo imali samo jedan cilj", kaže za „Vijesti” Kolaković.

Bivši igrač i trofejni trener Budućnosti, u Atini 2004. godine bio je pomoćnik Ljubomiru Travici, a 2008. u Pekingu i sada u Londonu je na čelu stručnog štaba.

"Sjajna je stvar biti dio olimpijskog sela. Tamo su svi, praktično, izolovani od dešavanja van sela, ne znaš šta se dešava na ostalim borilištima, jer si koncentrisan samo na svoje. U olimpijskom selu svaki dan gledaš najbolje svjetske sportiste, višestruke osvajače medalja, rekordere i navikneš se na to društvo. A i vrijeme veoma brzo prolazi, iako se ne igra svaki dan, već svaki drugi", prisjeća se Kolaković ranijih iskustava na OI.

Srbija je u Tokiju redom pobjeđivala Japan (3:0), Koreju (3:1), Kinu (3:0), Australiju (3:0), Portoriko (3:0), Iran (3:0) i Venecuelu (3:0).

"Reprezentacija je dva mjeseca na okupu i nije ispoljena ni najmanja nervoza. Svi su bili jako koncentrisani na ono što se dešavalo, odnosno fokusirani da se domognemo Londona. Opet se sumnjalo hoćemo li proći. Dobro je što smo to uradili na dominantan način, pobijedili smo sve protivnike i izgubili samo jedan set", istakao je Kolaković, uz napomenu da je ovo najbolja nagrada za sva odricanja koja su momci imali tokom ovog perioda.

Samo olimpijska medalja nedostaje

Kao šef stručnog štaba, Kolaković na klupi Srbije ima zlato na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Austriji i Češkoj, bronze na Svjetskom šampionatu u Italiji (2010) i na EP u Rusiji (2007), te dva srebra (2008, 2009) i bronzu (2010) u Svjetskoj ligi.

Nedostaje mu, dakle, jedino olimpijska medalja…

"Napravili smo uspjeh što smo se prvo plasirali na Olimpijske igre, gdje se 12 reprezentacija bori prvo za četvrtfinale, koje odlučuje o tome da li će neka ekipa biti u prilici da osvoji medalju, što je naš sljedeći san. Biće izuzetno teško i naporno doći do četvrtfinala, ali ako u tome uspijemo onda je četvrtfinale potpuno otvorena utakmica protiv koga god da igramo. Možda bi nam najteži protivnik bila Rusija, sa svima ostalima je sve otvoreno, iako će u prognozama svi biti u prednosti u odnosu na nas", zaključio je Kolaković.

Galerija