Ukradene 103 rakete iz bugarsko-američke vojne baze

Dva bugarska oficira uhapšena su danas zbog krađe 103 rakete zemlja-vazduh iz zajedničke bugarsko-američke vazdušne baze Bezmer, na jugoistoku zemlje, javili su bugarski zvaničnici

127 pregleda2 komentar(a)
08.06.2012. 14:53h

Dva oficira, poručnik i jedan major, šef skladišta oružja i šef logistike u bazi, optuženi su za krađu dobara i držanje velike količine municije, a za to djelo mogu da dobiju kazno od tri do 15 godina zatvora, rekao je Krum Manov, glavni vojni tužilac te oblasti.

Kalin Gergijev, visoki zvaničnik bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da ništa ne navodi na to da je krađu raketa organizovala neka međunarodna organizacija ili da je vezana za terorizam. Radi se o kriminalnom činu.

Ukradene rakete pronađene su u jednom kamionetu tokom rutinske policijske kontrole saobraćaja u četvrtak uveče, javila je agencija Frans pres.

Ukupna vrijednost ukradenih raketa je dva miliona bugarskih leva (oko milion eura), a radi se o nevođenim raketama koje koriste vojni avioni i helikopteri, za napad tj. bombardovanje ciljeva na zemlji.

Iako zvaničnici nisu saopštili o kojim se raketama radi, najvjerovatnije su ukradene rakete S-5 ruske proizvodnje, modifikovane u Bugarskoj, dužine 1,5 metara i težine pet kilograma.

One svojim gabaritima mogu da stanu u manji kamion, i jedine su nevođene rakete koje koristi bugarsko vazduhoplovstvo.

Baza u Bezmeru jedna je od četiri vojna postrojenja koja u Bugarskoj, prema sporazumu iz 2006. godine, zajednički koriste bugarska i američka vojska.

U bazi Bezmer stacionirani su avioni Su-25 koji se koriste za napade na ciljeve na zemlji i u svom naoružanju imaju nevođene rakete vazduh-zemlja.

Ovom incidentu prethodila je velika eksplozija municije u utorak u vojnom skladištu u obližnjem selu.

Trojica radnika iz tog skladišta još uvek se vode kao nestali, dok je devet radnika povrijeđeno u eksploziji, za koju se pretpostavlja da je izazvana nestručnim deaktiviranjem zastarjele municije.

Galerija