Krivokapić reizabrana za vođu sindikata zdravstva pri SSCG

Ona je naglasila da će zahtijevati da zdravstveni radnici budu nagrađeni poput kolega iz Evrope

122 pregleda0 komentar(a)
Ljiljana Krivokapić, Foto: Luka Zeković
08.06.2012. 13:38h

Dr Ljiljana Krivokapić obavljaće funkciju predsjednice Sindikata zdravstva pri Savezu sindikata i u naredne četiri godine, odlučeno je na Kongresu te radničke organizacije.

Radnici zaposleni u zdravstvu odlučili su da joj zastupanje prava medicinara posvete u četvorogodišnjem mandatu, a Krivokapić se obavezala da će i dalje raditi na poboljšanju njihovog položaja.

“Nastavićemo sa onim što smo započeli, a to je da obezbijedimo stanove radnicima koji nemaju krov nad glavom, bilo preko stambene zadruge, bilo našim ulaganjima. Trudićemo se da položaj radnika bude valorizovan”, kazala je Krivokapić nakon reizbora.

Ona je naglasila da će zahtijevati da zdravstveni radnici budu nagrađeni poput kolega iz Evrope.

“Kriza nije jednaka kada neko prima 5.000 eura, i kada mu je plata 500 eura, zbog toga smatramo da nama ne treba da se smanjuju plate, već da se povećaju, u zavisnosti od ekonomkse situacije”, kazala je ona.

Zalagaće se i da u reformi zdravstva, koje je u toku, eventualni viškovi dobiju otpremnine kako je dogovoreno na nacionalnom nivou, kroz Granski kolektivni ugovor.

Ona je kazala da naglasak biti i na kontroli zarade svih ljekara koji primaju više od 1.500 eura mjesečno.

“Nije mi drago kad neko u rendgen službi prima više od ministra. Hoćemo da napraimo sistem gdje ćemo svi biti jednaki”, kazala je Krivokapić.

Kongres je otvorio ministar zdravlja dr Miodrag Radunović koji je poručio da je u Crnoj Gori na snazi socijalni dijalog kada je u pitanju ta struka i vlast.

“Zajedno smo radili za dobrobit zdravstva, zdravstvenog sistema, zaposlenih i pacijenata. Na tome nećemo stati, jer bez zadovoljnog ljekara nema ni zadovoljnog pacijenta, pa ćemo težiti ka boljem socijalno-ekonomskom statusu zdravstvenih radnika, jer je to zajedničjki cilj i preduslov za zdravo zdravstvo”, kazao je Radunović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović kazao je u toku reforma zdravstveneog sistema, koja uslovljava i tehnološke viškove i smanjenje broja zaposlenih.

“Teret moramo podnijeti i podijeliti svi podjednako u državi. To je ono na čemu insistiramo i nećemo odustati od toga”, poručio je Hrapović.

On je pohvalio rad sindikalaca, ali i napomenuo da trebaju biti aktivniji u institucijama iz kojih dolaze.

“Neophodno je da sindikalni rad bude aktivniji upravo onamo gdje se usrećete sa problemima i izazovima”, kazao je Hrapović.

Nijesmo ispunili očekivanja

Član sindikata dr Miodrag Vilotijević poručio je da višemjesečni štrajk medicinara nije ispunio očekivanja.

“Vremenom smo bili sve slabili, ali smo sami za to krivi. Nijesmo se izborili ni za povećanje plata.

Imamo Granski kolektivni ugovor, ali njegova primjena i dalje nije kako treba”, rekao je on.